< Bijna 38.000 bezoekers in 2012
03.01.13 Leeftijd: 2 yrs

Frühstücksvleermuis in collectie opgenomen


De Frühstücksvleermuis (NMR 9990-03109) is een gemummificeerde dwergvleermuis; rechts in de capsule zijn uitwerpselen (de omringende ontbijtvlokken zijn ongeveer 18x16 mm)

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft een bijzondere aanwinst toegevoegd aan de verzameling dode-dieren-met-een-verhaal: de Frühstücksvleermuis die in oktober 2012 in Stuttgart werd gevonden tussen ontbijtvlokken. De gemummificeerde vleermuis werd geschonken door het Chemisches und Veterinäruntersuchungsambt (CVUA). Het museum had het onderzoekslaboratorium verzocht de vleermuis te schenken nadat de vondst nogal wat ophef in de Duitse media had veroorzaakt. Het is de eerste aanwinst uit het buitenland die de collectie dode-dieren-met-een-verhaal van Het Natuurhistorisch verrijkt.

De Frühstücksvleermuis zal tentoongesteld worden naast twee andere dode dieren die het afgelopen jaar opzien baarden: de zoutjesmuis (het pasgeboren huismuisje dat in een zak met zoutjes gevonden werd [NMR 9990-03095) en de enige echte opgezette Tweede Kamermuis (PDF) die bewaard wordt onder catalogusnummer NMR 9990-03072. 

De Frühstücksvleermuis is een dwergvleermuis (Pipistrellus pipistrellus) die in een verpakking volkoren 'Mini Zimties' werd gevonden. Hoewel de geschrokken consumenten eerst aan een Haloweengrap moesten denken, schakelden ze toch het Chemisches und Veterinäruntersuchungsambt (CVUA-Stuttgart) in. Met de volksgezondheid hoog in het vaandel, pakte men er daar flink mee uit. Volgens het rapport was de vleermuis volledig intact, smetteloos gemummificeerd en woog hij 2 gram (versdood wegen dwergvleermuizen gemiddeld 5 gram). De verpakking ontbijtvlokken was in augustus 2012 aangeschaft en geopend, en had sindsdien op de keukenplank gestaan. Tussen de ontbijtvlokken werden ook vleermuiskeutels aangetroffen. Deze vondst maakt aannemelijk dat het diertje niet in de fabriek maar in huis in de verpakking terechtkwam en wegkwijnde. Een klein monster vleermuisuitwerpselen en een aantal originele ontbijtvlokken maken ook deel uit van de schenking uit Stuttgart.

Onderzoekers van Het Natuurhistorisch stelden op basis van de verschrompelde resten van een penis vast dat de Frühstücksvleermuis een mannetje is, met een onderarmlengte van 31.5 millimeter. Het museumstuk heeft catalogusnummer NMR 9990-03109.