Home // Het museum // Nieuws // nieuw: ei en schedel korhoen

Twee bijzondere aanwinsten: 'vers' ei en oudste schedel van het korhoen

[12 april 2017] Het Natuurhistorisch heeft het oudste en jongste korhoen van Nederland in bezit gekregen: een ei en een schedel. Ze zijn vanaf 14 april 2017 in het museum te zien.

Korhoenders komen voor in vochtige hoogvenen en op heidevelden. Door de teloorgang van dat leefgebied is de vogelsoort in Nederland de afgelopen decennia uiterst zeldzaam geworden. De laatste individuen komen voor op de Sallandse Heuvelrug. Daar wordt hard gewerkt om ze te beschermen en de soort niet te laten verdwijnen. Bijplaatsingen van Zweedse korhoenders moeten de populatie op peil houden. Helaas gaat dat niet altijd goed.

Ei van het laatste wilde Nederlandse korhoen
De eieren in het nest van een van de laatste Nederlandse wilde korhoenders kwamen in 2016 niet uit. Na weken wachten werden ze uiteindelijk voor het Nederlands natuurhistorisch erfgoed verzameld door Paul ten Den en Freek Niewold. Deze onderzoekers houden in opdracht van Staatsbosbeheer de korhoenpopulatie in de gaten. Dankzij een prettige samenwerking met Naturalis in Leiden kon ook het Rotterdamse museum een van de eieren aan de collectie toevoegen. De andere eieren van het mislukte legsel worden in het Leidse museum bewaard.

Schedel van het oudste Nederlandse korhoen
Naast dit overblijfsel van een van de laatste Nederlandse korhoenders, kreeg het museum onlangs ook een fragment van een fossiele korhoenschedel in bezit. Het fossiel werd in bouwzand in Zoetermeer gevonden tussen botten van wolharige mammoeten en wolharige neushoorns uit de IJstijd, zo’n 30.000 jaar oud. Na nauwkeurige vergelijking met andere vogelschedels kon het fossiel gedetermineerd worden als een korhoen. Een fossiel korhoen was nog niet eerder gevonden in Nederland; voorlopig is dit dus de oudste en het bewijs dat korhoenders al in de oertijd in de Lage Landen voorkwamen.

Het ei en de schedel zijn vanaf Goede Vrijdag, 14 april 2017, te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het museum is beide paasdagen geopend van 11:00-17:00 uur.

Bij de afbeelding: oudste en jongste korhoen van Nederland: ei uit 2016 (NMR 9989-05165) en fossiele schedel uit de IJstijd (NMR 9989-05166), collectie Het Natuurhistorisch.

Het jongste ei en de oudste schedel van Nederlandse korhoenders.