Home // Activiteiten // Dead Duck Day

5 juni: Dead Duck Day

[English: www.deadduckday.com] Dead Duck Day is spontaan ontstaan op 5 juni 1996, om 17:55 uur, toen Kees Moeliker (toen conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam), samen met een collega besloot om de Wilde Eend (Anas platyrhynchos) te herdenken die zich precies een jaar eerder tegen de glazen gevel van het museum dood vloog en direct daarna werd ‘verkracht’ door een soort- en seksegenoot. Sindsdien verzamelt zich elk jaar op 5 juni om 17.55 uur (het exacte tijdstip waarop een harde klap tegen de ruit de dood van de eend aankondigde) een wisselend aantal betrokkenen en belangstellenden (soms stond Kees Moeliker er alleen) buiten op het gazon naast het glazen nieuwbouwpaviljoen van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam in het Museumpark. Sinds de 13e Dead Duck Day (in 2008) is publiek welkom. Voorheen had Dead Duck Day een besloten karakter. Na afloop is bij Tai Wu (Mauritsweg 24-26) een zesgangen-eendendiner. In 2019 vieren we Dead Duck Day voor de 24e keer: hier is het programma.

Een fotoverslag van de 23e Dead Duck Day op 5 juni 2018 is hier te zien. Foto's van de 24e editie in 2019: hier.

Lees hier een ooggetuigenverslag van Dead Duck Day in 2016.

Wat gebeurt er?

Kees Moeliker komt stipt om 17:55 uur met de geconserveerde eend naar buiten en staat kort stil bij het tragische lot van de woerd. Voorts communiceert hij de laatste wetenschappelijke nieuwtjes over opmerkelijk diergedrag (met een relatie tot de eend) en worden er ideeën uitgewisseld over het voorkomen van vogelaanvaringen tegen glas. Vast onderdeel is het voorlezen van de speciale ‘Dead Duck Day Message’ van een vooraanstaande onderzoeker of 'science writer'. Na afloop wordt het zesgangen-eendenmenu gegeten* bij Restaurant Tai Wu (Mauritsweg 24-25). 

Geschiedenis

In de beginjaren van Dead Duck Day kende bijna niemand het dramatische lot van de eend, want het duurde tot 2001 voordat Kees Moeliker zijn unieke waarneming publiceerde als ‘Het eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de Wilde Eend’. In 2003 werd deze publicatie, in Deinsea (8: 243-247), het wetenschappelijke jaarbericht van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, beloond met de Ig Nobelprijs voor onderzoek ‘dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet. Hierdoor kreeg de betreffende eend mondiale bekendheid.

Serieus? 
Alhoewel de dood van de eend (evenals het lot van miljoenen andere gevederde raamslachtoffers) natuurlijk te betreuren is, is Dead Duck Day een vrolijke gebeurtenis. Volgens initiatiefnemer Kees Moeliker heeft de dood van de eend een positief effect gehad: “Deze eend en de publiciteit die hij gegenereerd heeft, is voor veel mensen een eyeopener geweest. Diversiteit in seksueel gedrag is dankzij de eend bespreekbaar, zeker in kringen waar men het woord homoseksuele necrofilie niet in de mond durft te nemen. Zo gauw blijkt dat het om eenden gaat, breekt het ijs, en wil men alle ins en outs weten.” Nog belangrijker is de aandacht die Dead Duck Day vraagt voor de miljarden vogels die jaarlijks om het leven komen ten gevolge van botsingen met glazen gebouwen (en andere door mensen gemaakte glazen structuren). “Het is de belangrijkste onnatuurlijke doodsoorzaak van wilde vogels. De jacht, huiskatten, het gemotoriseerde verkeer en olielozingen maken samen minder slachtoffers.” aldus Kees Moeliker. Dead Duck Day probeert mensen aan het denken te zetten over de invloed van de gebouwde omgeving op leven en dood van vogels en propageert het toepassen van ‘vogelvriendelijke’ materialen in de bouw. 

*  Op eigen kosten. We lopen van het museum naar Tai Wu en komen daar doorgaans rond 18.45 - 18.50 uur aan. Reserveren van een plaats aan tafel bevelen wij aan: mail info(at)hetnatuurhistorisch.nl

Dead Duck Day wordt georganiseerd door Het Natuurhistorisch en het European Bureau van Improbable Research.

Dead Duck Day 2016