Home // Activiteiten // Zeezoogdierdag - 14 maart 2020

Zeezoogdierdag haalt Oerwalvissen boven water

Op de bodem van de Westerschelde ontdekte fossielenexpert Klaas Post van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een schat aan walvisfossielen. Sommige schedels en botten bleken unieke topfossielen voor Europa en een aanwinst voor de wetenschap. Een onbekende soort spitssnuitdolfijn en voorouders van de huidige vinvissen zwommen zo’n 8 miljoen jaar geleden gewoon in de buurt van Nederland rond! Tijdens de Zeezoogdierdag op zaterdag 14 maart zal Klaas Post vertellen over deze wonderbaarlijke fossiele walvissen.

Zeezoogdierdag
De Werkgroep Zeezoogdieren organiseert de jaarlijkse Zeezoogdierdag in samenwerking met Het Natuurhistorisch en de Kunsthal. De dag bestaat uit een programma met lezingen over deze Oerwalvissen, de vraag of walvispoep helpt in de strijd tegen CO2-toename, de effecten van onderwatergeluid op zeezoogdieren en diverse andere onderwerpen. Het museum zelf is voor zeezoogdierliefhebbers ook de moeite van het bezoeken waard: het Van Deinse-kabinet, verschillende skeletten en opgezette zeezoogdiersoorten, en op deze dag de Zeezoogdiermarkt, die ook voor de reguliere museumbezoeker toegankelijk is. Op de markt staan organisaties als SOS Dolfijn, Stichting Rugvin, IFAW, Wereldnatuurfonds, Delta Safari en antiquariaat Moby Dick.

Het volledige programma is hier te vinden. Kaarten voor deze dag (inclusief toegang tot Het Natuurhistorisch) zijn via deze website te koop.

Praktische Informatie
14 maart 2020
Lezingen van 10.00 tot 17.30 in de Kunsthal Rotterdam (toegankelijk met een kaartje voor de Zeezoogdierdag 2020)
Zeezoogdiermarkt van 11.00 tot 17.00 in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (toegankelijk met een kaartje voor de Zeezoogdierdag 2020; ook toegankelijk met een regulier museumticket)

Een van de topfossielen: een bijna complete schedel met onderkaken en nekwervels van een nieuwe, nog onbeschreven soort spitssnuitdolfijn van circa 4 tot 5 meter lichaamslengte, opgevist uit de Westerschelde in december 2014 (NMR 9991-12016).