Familielezing Wereld Oceaan Dag: Zeestof
van snikhete woestijnen tot open oceanen
Wat hebben woestijnen en plankton met elkaar te maken? Niet veel zou je op het eerste gezicht denken. Toch is dat waar prof. dr. Jan-Berend Stuut al jarenlang onderzoek naar doet. Hij werkt in het vakgebied ‘eolische sedimentologie’: de studie van eigenlijk alles dat door de lucht blaast.
In deze familielezing op Wereld Oceaan Dag geeft Jan-Berend je een kijkje in zijn dagelijkse werk waarin hij zich richt op de rol van woestijnstof in het klimaat. Hij kijkt daarbij vooral naar stof uit de Sahara dat vanaf het Afrikaanse continent door de wind naar het Westen geblazen wordt. Het komt dan deels in de Atlantische Oceaan terecht en heeft daar allerlei effecten op het leven in de zee. Dit is al zo sinds lang voor er mensen op aarde rondliepen.
Jan-Berend probeert te reconstrueren hoe dit ging. Dit brengt hem letterlijk van gortdroge en snikhete woestijnen naar de open oceaan vol onbekend leven. Hij doet onderzoek naar zand en klei dat zich opstapelt op de gletsjers van de zuidpool, maar ook op de bodem van de Atlantische Oceaan. In deze lezing vertelt hij er alles over, en vraagt hij jou om mee te denken over hoe deze kennis is toe te passen bij het reageren op een veranderend klimaat.
Voor wie
iedereen vanaf 6 jaar
Wanneer
zaterdag 8 juni om 14.00 uur
Duur
De lezing duurt inclusief vragen vanuit het publiek ongeveer een uur.
Kosten
gratis met een toegangskaartje voor het museum