Dead Duck Day 2019: programma van de 24e editie

[English] Woensdag 5 juni 2019 was het weer Dead Duck Day. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het European Bureau van Improbable Research nodigden belangstellenden uit om zich om 17:55 uur precies te verzamelen in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De korte openluchtceremonie (gepresenteerd door Kees Moeliker) vond voor de 24e keer plaats onder het in 2013 onthulde Dead Duck Gedenkteken op de glazen gevel van het museum.

Behalve het herdenken van de dramatische dood van het eerste ‘slachtoffer’ van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend vraagt Dead Duck Day aandacht voor de miljarden (andere) vogels die jaarlijks wereldwijd tegen glazen gebouwen om het leven komen. Hierbij wordt het publiek gevraagd mee te denken over oplossingen voor dit probleem.

Na afloop werd volgens traditie (en op eigen kosten) het zesgangen-eendenmenu genuttigd bij restaurant Tai Wu, Mauritsweg 24-25, Rotterdam.

Het programma bevatte verder, onder andere:

Een optreden van O.C. Hooymeijer die op basis van zijn pas verschenen ‘De Nieuwe Gids voor de Niet-Bestaande Vogels van Europa', zijn eendenkennis deelt (en vermoedelijk ook een recept).

Het laatste necrofilie-nieuws uit het dierenrijk, met deze keer een applaus voor Graham Fulton voor het wereldkundig maken van het eerste necrofiliegeval bij de brilstern (Onychoprion anaethetus) in Australië .

De Special Dead Duck Day Message werd dit jaar ingezonden door kraaienonderzoekster dr. Kaeli Swift die in 2018 een belangwekkende studie naar ‘Occurrence and variability of tactile interactions between wild American crows and dead conspecifics’ publiceerde.

Toeschouwers die tijdens de ceremonie een origineel Dead Duck Day t-shirt droegen, maakten kans op een gesigneerd exemplaar van de langverwachte Duitse vertaling van het boek 'De eendenman' (‘Der Entenmann’).

Tijd & locatie: woensdag 5 juni 2019, om 17:55 uur precies, in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345. Aankomst bij het restaurant om circa 18:45 uur.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop. We verkopen geen tickets in het museum.

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.