Geologielezingen 2019

De Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) en de Stichting Geologische Aktiviteiten (GEA) organiseren een reeks van drie geologielezingen in het museum.

 

De lezingen vinden plaats in de Hoboken Salon van het museum en beginnen stipt om 14:00 uur. Aanmelden is niet nodig.
De lezingen zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers (die in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs voor het museum) en voor leden/donateurs van NGV/GEA op vertoon van hun lidmaatschapskaart.


Zondag 30 juni 2019 14:00 - Hans Sanders: Geologische rondreis door Marokko
Hans Sanders is voorzitter van de Stichting Geologische Aktiviteiten en zijn leven lang al geïnteresseerd in mineralen en gesteenten. Hij heeft veel geologisch bijzondere plekken bezocht, maar heeft een zwak voor Marokko. Hij zal vertellen over de geologie van dit land en probeert de enorme diversiteit daarvan te verklaren. Ook de fossielen en de mineralen die er gevonden worden met hun vindplaatsen zullen getoond worden en er zal een kleine expositie van deze mineralen zijn in de zaal van de lezing.

 

Geweest:

Zondag 26 mei 2019 14:00 uur - Leo Minnigh: Geologische stadswandeling
Dr. Leo Minnigh studeerde en promoveerde (1981) in Leiden. Tijdens zijn studie heeft hij zich vooral gericht op de plastische vervormingen en de metamorfose van gesteenten tijdens intensieve gebergtevormende processen onder invloed van hoge druk en hoge temperatuur. Het bijbehorende veldwerk gaf hem ervaring met allerlei soorten gesteente. U leert eerst over de hoofdindeling van gesteenten. Aan de orde komen sedimentgesteenten, metamorfe gesteenten en magmatische gesteenten. Na deze theoretische inleiding neemt de spreker u mee naar een aantal panden in de omgeving van het museum om de natuursteen van dichtbij te bekijken en te determineren.

 

Zondag 14 april 2019 14:00 uur - Dick Mol: Alles over mammoeten
Dick Mol is honorair onderzoeker aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Hij doet wereldwijd onderzoek naar mammoeten en andere fossiele slurfdragers en heeft hun fossielen opgegraven van Namibië tot Canada en Siberië. Hij geldt als een autoriteit op mammoetgebied. Tijdens zijn lezing gaat hij in op de biologie van deze uitgestorven olifanten en rekent hij af met enkele hardnekkige misverstanden die daarover bestaan.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.