Zoeken

Programma najaar 2020

20 september 2020 – Thomas Langerak, Wat lift er mee in ons bloed? 
De mazelen ken je vast. Dat is één van de ziektes waarvoor je ingeënt wordt. Maar hoe komen ziekteverwekkers eigenlijk in je lichaam? Worden andere mensen dan ook ziek? En hoe kan die prik je hier tegen beschermen? Viroloog Thomas Langerak, werkzaam bij het Erasmus MC, weet van alles over virussen en ons afweersysteem. Hij neemt je mee op een rondreis door ons bloed! Ontdek hoe een virus meelift met jouw eigen witte bloedcellen en zo je afweersysteem voor de gek houdt. Een superslimme zet… als je een virus bent. Kan een viroloog daar tegenop? 

15 november 2020 – Paris Asif, Wetenschappelijk onderzoek in een petrischaal, hoe werkt dat?
Ieniemienie gifkliertjes van slangen in een petrischaal en het proberen te genezen van kanker met minidarmpjes. Dat klinkt als twee dingen die niet samengaan, maar het is wat in wetenschappelijk onderzoek kan gebeuren. Oncologie-onderzoeker Paris Asif van het Amsterdam UMC houdt zich bezig met dit soort vooruitstrevend onderzoek bij het genezen van kanker. Voordat medicijnen gebruikt kunnen worden, moeten ze eerst veel getest worden. Dit kan niet gelijk op mensen want wat als het medicijn niet doet wat de onderzoeker had bedacht? Hoe wordt dat testen dan wel gedaan? Paris gebruikt mini-orgaantjes.  Ze vertelt in dit college hoe zij minuscule versies van organen kan maken uit onze eigen cellen en hoe dat dat medische wereld heeft geholpen in de afgelopen jaren.

18 oktober 2020 – Eva Drukker, Hoe komen lopende insecten op een 80 meter hoog dak?
Rotterdam is dichtbebouwd met grote en hoge gebouwen. Groene daken zijn dan een uitkomst! Gras en planten kunnen groeien, begroeiing zorgt voor isolatie van het gebouw en geeft biodiversiteit op grote hoogte. Stadsecoloog Eva Drukker deed onderzoek naar insecten die op deze daken afkomen. Zegt hun aanwezigheid iets over of het goed gaat met de natuur in Rotterdam? En komen alle insecten zo hoog? Komen er ook lopende insecten voor? Het onderzoek van Eva leverde een spectaculaire vondst op, namelijk een nieuwe soort voor Nederland!
In verband met de coronamaatregelen is dit college geannuleerd.

20 december 2020 – Sander Hilgen, Waar zoek je naar onze voorouders? 
De vader van jouw opa kan je nog wel achterhalen op foto’s of uit verhalen. Maar de opa van je opa en daar de opa van,  die ken je niet. Wie waren onze voorouders, waar en hoe leefden zij? Is de mens veranderd? En hoe ging dat dan? De ontbrekende schakel tussen ons en onze vroegste voorouders is iets wat onderzoeker Sander Hilgen boeit. Hij volgt daarin wetenschapper Eugene Dubois die 100 jaar geleden op het Indonesische eiland Java de ontdekking van de Homo erectus, de rechtop lopende mens, deed. Fossielen die Dubois 100 jaar terug in de buurt van de gevonden resten van de Homo erectus vond, worden nu met nieuwe technieken onderzocht. Sander vertelt over zijn onderzoek, en toont hoe hij vanuit de archeologie in de geologie en menselijke evolutie terecht is gekomen. En dat allemaal aan de hand van de vondst van een stukje schedelkap, een kies en een dijbeen! 
In verband met de coronamaatregelen is dit college geannuleerd.