De kanarie is misschien wel de populairste vogel. Al sinds
de Middeleeuwen omringt de mens zich met deze zangvogel. Talloos zijn de huiskamers waar de kanarie met zijn zang voor gezelligheid zorgt, en ook het kanariekweken kent nog steeds grote aantallen gepassioneerde liefhebbers. Maar waar komt deze vogel eigenlijk vandaan, hoe veranderden kwekers zijn oorspronkelijk olijfgroene verenkleed in het ‘kanariegeel’ van nu, en waarin schuilt het geheim van zijn ongelofelijke zangkwaliteiten?

‘De Grote Kanarie Tentoonstelling’ beantwoorde deze en andere vragen en toonde de wilde kanarie en zijn nauwe verwanten, zang-, kleur- en postuurkanaries, historische (opgezette) kanaries, klassieke en moderne kanarieboeken, kanarieprenten, kanariebadjes, zangkastjes, broedkooien, pootringen, zangzaadblikjes en nog veel meer.

In navolging van het succes van de Wall of Fame in ‘De Grote Huismus Tentoonstelling’ exposeerde ‘De Grote Kanarie Tentoonstelling’ ook beroemde kanaries: het onfortuinlijke exemplaar dat vorig jaar in Friesland op mysterieuze wijze werd onthoofd, de Sparta-Piet en de oudste opgezette Nederlandse kanarie (1857).

Primeur op de tentoonstelling waren de kanaries die Hans Duncker en Karl Reich in 1920-1930 gebruikten bij wat kan worden beschouwd als een vroege vorm van genetische manipulatie: het (tevergeefs) kweken van een karmijnrode kanarie door kanaries te kruisen met kapoetensijzen. Deze kanariebalgen (opgevulde huiden) zijn speciaal voor de tentoonstelling overgevlogen uit Duitsland.

‘De Grote Kanarie Tentoonstelling’ - natuur & cultuur van een volksvogel - duurde t/m 12 september 2010, en werd georganiseerd in samenwerking met de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. [Op de tentoonstelling werden geen levende kanaries tentoongesteld]

Het Natuurhistorisch is weer open!

Vooraf reserveren met begintijd blijft verplicht. Entreekaarten via onze online ticketshop.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.