Home // Exposities // Geweest // geweest 2018 // Everything that creeps

Everything that Creeps - tekeningen van Hellen Abma

In de expositie ‘Everything that Creeps’ - met tekeningen Hellen Abma - staan insecten centraal. Vanuit een grote verwondering voor de kleine dingen om je heen, de wens om goed te kijken en te kunnen doorgronden en daarmee óók een goede weergave op papier te kunnen maken, zoomt Hellen Abma in op de kleine dieren die ons dagelijks omgeven maar die niet vaak onze aandacht vangen. ‘Everything that Creeps’ vertelt over samen kijken naar de natuur en het doorgeven van belangstelling voor hetgeen zich om je heen bevindt.

Met haar voorliefde voor figuratie en dieren, heeft Hellen Abma al langere tijd een fascinatie voor natuurhistorische- en anatomische musea. Speciaal voor het Natuurhistorisch Museum Rotterdam maakte ze nieuwe werken, waarin ze haar tekeningen combineert met vergrootglazen en bolle lijsten die lijken te fungeren als kabinetjes. Grote tekeningen verwerkt ze tot schoolplaten. Door deze manier van presenteren past het werk naadloos in het museum. 

In de tekeningen worden onder andere inkt, stift en aquarelverf door elkaar gebruikt. Een afbeelding bestaat uit vele lagen zodat het soms net schilderijen lijken. In het handschrift van de kunstenaar is duidelijk haar achtergrond als beeldhouwer te herkennen, met een voorkeur voor sterke contouren en een scherp oog voor vorm en restvorm.

Everything that Creeps - tekeningen van Hellen Abma’ is te zien in de Haverhorst Vestibule van Het Natuurhistorisch van 20 april t/m 24 juni 2018.