Home // Exposities // Pure Veerkracht // Winnaars foto-inzendingen

Winnaars foto-inzendingen Pure Veerkracht

In de tentoonstelling Pure Veerkracht biedt het Panorama Stadsnatuur een ongekend uitzicht op flora en fauna van stad en haven in de regio Rotterdam. De foto’s die daar geprojecteerd worden, zijn ingezonden door iedereen die dat leuk vindt, via www.foto.pureveerkracht.nl.

In juni, juli en augustus/september 2014 werden de twee beste foto's beloond met een stadsnatuurboek. Daarna worden de winnaars per jaargetijde (okt-jan, feb-mei, jun-sep). Dit zijn de winnaars:

Kolibrievlinder op terras van Dudok

Foto Sandra Schillemans

[uit het juryrapport] De winnaar van augustus / september 2014 is Sandra Schillemans met een foto van een op het eerste gezicht exotisch tafereel, midden in het centrum van Rotterdam. Is dat een kolibrie? Bijna goed: het is een kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum), een dagactieve nachtvlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae). Deze soort trekt in de zomer vanuit Zuid-Europa naar het noorden, vooral als het in onze streken lekker warm is. Dat was eind augustus het geval. Op zoek naar nectar hing deze vlinder voor de bloemen van een plantje op een van de terrastafels van Café Dudok op de Meent in Rotterdam. Met een spanwijdte van 5 centimeter en een schichtig heen en weer schietende vlucht is het fotograferen van een kolibrievlinder erg moeilijk. Dat het Sandra toch gelukt is, en daar ook nog een herkenbaar stukje Rotterdam bij in beeld te houden, maakt deze foto de absolute winnaar: de 1e prijs van de inzendingen in augustus en september 2014. [Mocht het een kunstplantje zijn op de terrastafel, dan is deze foto zonder twijfel een winnaar met een extra gouden randje]

Bedelreiger op Zuid

Foto Bernhard de Kievit

[uit het juryrapport] De tweede prijs van de inzendingen in augustus/september 2014 is voor Bernhard de Kievit voor zijn foto van een blauwe reiger die in de voortuin van een rijtjeswoning in Rotterdam-Zuid wacht tot hij (eindelijk) gevoerd wordt. In tegenstelling tot Amsterdamse reigers (die vechten voor de beste plekken bij snackkarren, visboeren en Chinese restaurants) zijn Rotterdamse reigers wat terughoudender met bedelen om voedsel. Bernard documenteert met zijn foto een fenomeen. Vermoedelijk zal dit gedrag spoedig overgenomen worden door collega-reigers boven de Maas. Of kent u wellicht al een bedelreiger die Rotterdam-Noord als jachtgebied heeft? Meld het ons, met een foto!

Kleine mantelmeeuw eet stadsduif

Foto Sanne Donders

Een eervolle vermelding onder de inzendingen van augustus en september 2014 is voor Sanne Donders. Zij fotografeerde een kleine mantelmeeuw die zich te goed doet aan een dode stadsduif. De meeuw wilde met de duif wegvliegen, maar dat lukte niet en begon daarom midden op de Botersloot met de maaltijd. Sfeervol in beeld gebracht.

 

Stadsvogels op Dukdalf (Rotterdam Centrum)

Foto Michel van Kooten

[uit het juryrapport] Deze foto portretteert maar liefst drie bekende stadsvogels: een nijlgans (rechts), een stadsduif (links) en een meerkoet die een verdieping lager op haar nest zit. De meerkoet heeft ook nog eens wat drijfvuil in het nest verwerkt. Die elementen samen, in combinatie met de dukdalf als symbool van de haven, maakt deze foto de een toonbeeld van stadsnatuur. De eerste prijs van de inzendingen in juli 2014.

Konijn en voorbijganger (Rotterdam Centrum)

Foto: Petra Berrevoets

[uit het juryrapport] In Rotterdam komt het wilde konijn slechts op een paar plaatsen voor. In het centrum zijn dat de omgeving van het Museumpark en de Mullerpier, maar ook elders in de stad komen konijnen in het wild voor. Deze foto documenteert een nieuwe locatie, nabij de Hoogstraat.  Met de benen van een (argeloze) voorbijganger subtiel in de bovenhoek, toont deze foto dat stadsmens en wild konijn in elkaars nabijheid leven, maar elkaar niet ‘bijten’. De tweede prijs van de inzendingen in juli 2014.

Merelnest met jongen in fietskrat (Rotterdam Delfshaven, Nieuwe Westen)

Foto George Tas

[uit het juryrapport] Deze foto van een merelnest met jongen laat precies zien wat ‘Pure Veerkracht’ is. Het maakt deze stadsvogels niet uit dat het nest gemaakt is in een plastic krat in plaats van in een boom. Er wordt hier gebroed, omdat het kán. De stadsvogel past zich gewoon aan: pure veerkracht

De foto is goed genomen omdat de directe omgeving ook in beeld gebracht is. Dat vertelt ons een verhaal: deze fiets staat waarschijnlijk enkele weken ongebruikt in een Rotterdamse fietstrommel. Dat geeft de merel de gelegenheid in rust, en in droge omstandigheden een nest te bouwen en succesvol vier eieren uit te broeden. Hoe het afloopt? Dat weten we niet.

Een ijzersterke inzending voor ‘Panorama Stadsnatuur’ in de expo Pure Veerkracht: de 1e prijs van de 151 inzendingen in de maand juni 2014.

Kleine mantelmeeuw sleept met rat (Rotterdam Centrum)

Foto Danielle Knieriem

[uit het juryrapport] Deze foto laat ons een moment zien dat je als stadsbewoner niet elke dag voor ogen krijgt. Dit gebeurt gewoon op straat, en als je niet goed oplet zou je er zelfs aan voorbij lopen. De foto zet ons even stil. Een kleine mantelmeeuw sleept met een dode bruine rat. Verderop kijkt een soortgenoot weg: niets bijzonders aan de hand. Beide diersoorten - rat en meeuw - profiteren van voedsel en afval dat de mens achterlaat. De meeuw benut hier ook natuurlijk voedsel: een rat. Twee diersoorten die we in de (binnen)stad niet erg waarderen. Maar ze zijn er algemeen. Dood of levend.

Een waardige 2e prijs van de 151 inzendingen in de maand juni 2014.