Home // Exposities // vast: Dode dieren met een verhaal

Dode dieren met een verhaal

In de tentoonstelling 'Dode-Dieren-met-een-verhaal' brengt Het Natuurhistorisch haar beroemdste dode dieren samen die laten zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn. Voorbeelden zijn: de Dominomus die werd doodgeschoten omdat zij 23.000 dominostenen omgooide,de Tweede Kamermuis, de meeuw die in botsing kwam met een traumahelikopter (beter bekend als de Traumameeuw), de (misschien wel) Laatste Schaamluis, het legendarische slachtoffer van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend en de Duitse Frühstücksvleermuis. Ook de eerste in Nederland gedocumenteerde McFlurry-egel (uit 2007) staat in dit rijtje.

Recente aanwinsten
In 2017 werd de eregalerij verrijkt met de Verslikvis, een pantsermeerval die operatief uit de keel van een 28-jarige man werd gevist nadat de onfortuinlijke aquariumvis - opzettelijk - levend was ingeslikt, en met de CERN-marter, de steenmarter die in november 2016 de CERN-deeltjesversneller lamlegde. De eerste aanwinst van 2018 was het skelet van de kat waar TINKEBELL een tas van maakte. Daarna volgde de poten van de blauwe reiger die werd geroosterd en opgegeten door een dakloze bewoner van het Haagse Bos.

De tentoonstelling 'Dode Dieren met een Verhaal' vormt samen met de expositie 'Biodiversiteit', het Kabinet van dr A.B. van Deinse en een aantal grote zoogdierskeletten de vaste presentatie van het museum. 

De speciale Dode-dieren-met-een-verhaal-vitrine