Home // Exposities // vast: Opgeraapt Opgevist Uitgehakt

Opgeraapt Opgevist Uitgehakt

Opgeraapt: Haaientandjes en andere fossieltjes van Cadzand

In ‘Opgeraapt Opgevist Uitgehakt’ presenteert het Natuurhistorisch Museum Rotterdam een uniek overzicht van fossielen uit Nederlandse bodem. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de tijd, van 500 miljoen jaar oud buizenzandsteen uit Drenthe, 70 miljoen jaar oude haaien en zee-egels uit het Limburgse Krijt tot de relatief jonge skeletdelen van de wolharige mammoetsabeltandtijger, beloega die uit de Noordzee zijn opgevist. Deze en andere prachtfossielen - topstukken uit Nederlandse museumcollecties en privé-verzamelingen - geven een beeld van onze prehistorie dat nergens anders zo compleet te zien is.

Nederland is zeer rijk aan fossielen, maar slechts weinigen weten dat. We hoeven niet naar het buitenland om sporen uit het verre verleden aan te treffen. De oudste fossielen die in Nederland gevonden zijn, zijn meer dan een half miljard jaar oud! Het gaat om brokken zandsteen met kruipsporen, afkomstig van de Hondsrug in Drenthe. Twee van zulke brokken zijn in Rotterdam te zien. Verder worden er koralen en trilobieten van meer dan 400 miljoen jaar oud getoond; er zijn fossiele bladeren, boomstammen, wortels en insecten uit het Carboon van de Limburgse kolenmijnen; verder skeletdelen en voetsporen van reptielen uit een steengroeve bij Winterswijk (230 miljoen jaar oud), schitterende haaien, zee-egels uit het Limburgse Krijt (70 miljoen jaar geleden). Topstuk is een vroeg 19e-eeuws afgietsel van de Mosasaurus waarvan het originele fossiel in 1795 door het Franse leger uit Maastricht is meegenomen naar Parijs.

De tentoonstelling, die de bezoeker door de tijd meeneemt van het aller-oudste naar de dag van vandaag, laat verder skeletten en schedels zien van miljoenen jaren oude walvissen, een vrijwel compleet skelet van een 40.000 jaar oude beloega, verder een mammoetschedel, een schitterend bewaarde schedel van een muskusos, een schedeldak met gewei van een reuzenhert en de intussen beroemde onderkaak van een sabeltandtijger.

Opgevist: Fossiele botten uit de Oosterschelde
Uitgehakt: 19e-eeuwse afgietsel van de Mosasaurus

De tentoonstelling schetst een beeld van de geschiedenis van ons land van vóór de komst van de mens. Met materiaal uit Groningen, Drenthe, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en de Noordzee worden fossielen uit ons hele land in de tentoonstelling getoond.

Overzicht 'Opgeraapt Opgevist Uitgehakt'