boek: Wildpark Rotterdam

Bij de tentoonstelling 'Pure Veerkracht' is een boek verschenen, geschreven door Jelle Reumer, directeur van Het Natuurhistorisch en mede-samensteller van de expositie:

In het kielzog van ‘s werelds meest succesvolle diersoort Homo sapiens hebben steeds meer dieren en planten hun leefgebied naar de stad uitgebreid. Bergketens van glas en beton, hoogindustriële savannes, metrogangen en vuilstortplaatsen vormen minstens zo’n geschikte habitat als oerbos of nieuwe wildernis. Welke gevolgen heeft deze verplaatsing van het strijdtoneel voor Natuurmonumenten en Wereld Natuur Fonds, voor stedenbouwkundigen en architecten; en voor biologen, want moeten de patatmeeuw en de vinexvos niet evenzeer worden gekoesterd als de witte tijger en het zeehondje?

Wildpark Rotterdam – De stad als natuurgebied is een kleine geschiedenis van de stadsecologie en een ode aan de veerkracht van de natuur. Jelle Reumer speculeert met aanstekelijk plezier over de stedelijke natuur van de toekomst en wijst op de verrassende evoluties die zich dagelijks onder onze urbane neuzen voltrekken. De tomaat die opschiet langs de tramlijn, de zwaan die een nest bouwt van petflessen, de metromug die de ondergrondse van zijn leven niet verlaat: de stad is een wonderbaarlijk natuurgebied.

Het boek (160 bladzijden, isbn 978 90 6554 0669) is verschenen bij de Historische Uitgeverij en verkrijgbaar in de museumwinkel en bij de betere boekhandel voor € 20,00. De Engelse vertaling (Wildlife in Rotterdam - nature in the city) kost € 12,50.