Ramon: een bijzondere Rotterdamse olifant

De eerste jaren
Ramon werd op 7 december 1970 geboren in de dierentuin van Hannover. Na een half jaar verhuisde hij naar Diergaarde Blijdorp, als toekomstige fokstier of bul. Een bul wordt geslachtsrijp tussen het achtste en vijftiende jaar, de koeien tussen het zesde en achtste levensjaar. Het zou dus nog wel even duren voordat Ramon nakomelingen zou kunnen verwekken.Hij was in zijn jeugd een vrolijk olifantje dat gezellig tussen vrouwelijke olifanten in het buitenverblijf rondliep. Toen Ramon ouder en groter werd, was het noodzakelijk om hem apart van de vrouwtjes te houden. Ook was Ramon ongeduldig en onberekenbaar. Daarom werden de stallen voorzien van op afstand bedienbare schuiven en werd het buitenverblijf afgescheiden met een zwaar hekwerk van spoorstaven. 

Operatie Ramon
In het nieuwe verblijf kreeg Ramon last van dwangmatige bewegingen. Dit uitte zich in wrikken tussen de tralies, dreinende bewegingen met zijn kop en stoten tegen de muur. Bij olifanten in de natuur worden deze gedragspatronen ook waargenomen. Het is dus geen uiting van verveling in gevangenschap. Helaas leidden deze bewegingen toch tot het afbreken van beide slagtanden.

De slagtanden van Ramon waren zo beschadigd dat de tandholtes aan beide kanten waren opengebroken: een ontsteking en veel pijn waren het gevolg. De dierenarts heeft geprobeerd de tanden te ontsmetten. De slagtand groeide weer aan, maar brak uiteindelijk weer af. In 1984 kwam er een nieuwe dierenarts in Diergaarde Blijdorp. Deze besloot beide tanden compleet te verwijderen.

Fokbul Ramon
De volwassen Ramon heeft een grote rol gespeeld bij het verwekken van vele olifantjes. Een groot aantal vrouwelijke olifanten uit andere dierentuinen is bij Ramon komen ‘logeren’, in de hoop dat deze bevrucht zouden worden. Bij een groot aantal is dit gelukt. Bij Ramon’s grote liefde en mede Blijdorp-bewoonster Irma heeft Ramon drie gezonde dochters verwekt. Op 24 april 1998 overleed de 27 jarige Ramon aan een hersenbloeding, kort na een paring met Douanita.

Help Ramon staat weer Overeind!
In het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is op 25 juni het gemonteerde skelet van de Aziatische olifant Ramon onthuld door Ton Dorresteyn, directeur van Diergaarde Blijdorp. Bedrijven, fondsen en particulieren sponsorden het prepareren en monteren van losse skeletdelen zodat het geraamte van deze alom bekende olifant uit Diergaarde Blijdorp in zijn volle glorie opgezet kon worden. De sfeervolle achthoekige torenkamer van het Natuurhistorisch Museum werd in oorspronkelijke staat hersteld en is het vaste verblijf van Ramon.

 

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.