Home // Exposities // Verwacht // Roos Holleman: Wallacea

Roos Holleman: Wallacea

Vanwege de Coronacrisis opent deze expositie niet op 5 april 2020, maar later.

In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace dwars door Indonesië. Acht jaar lang verzamelde hij vogels, zoogdieren en insecten voor natuurhistorische musea. En passant en los van Darwin formuleerde hij een theorie over evolutie door natuurlijke selectie. Over zijn reis publiceerde hij The Malay Archipelago, een van de mooiste reisboeken aller tijden.

Kunstenaar Roos Holleman en schrijver Alexander Reeuwijk reisden in het voetspoor van Wallace door Indonesië en bestudeerden in Engeland in de collectie van het Natural History Museum de vogelhuiden die hij bijna twee eeuwen geleden verzamelde. Reeuwijk schreef en Holleman tekende. Deze reizen hebben geleid tot een grote serie werken van Holleman - een hommage aan Wallace, The Malay Archipelago en zijn collectie vogelhuiden.

De wanden van de Van Roonzaal in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam worden 'behangen' met imposante pastels van neushoornvogel, vlagstaartijsvogel, baardvogel, bergmenievogel, rode paradijsvogel, dwergnachtzwaluw en meer Indonesische vogelpracht. Voor alle huiden geldt: door Wallace verzameld en door Holleman getekend.

Roos Holleman: “Ik zie de tentoonstelling als een samenkomst van twee verzamelaars: Wallace, de onderzoeker in de natuur, en mijzelf, de kunstenaar op papier. De kleinere werken ga ik exposeren in een groot grid, een soort installatie, een hommage aan de diversiteit van soorten maar ook een reflectie op de kunst van het ordenen en de menselijke verzameldrift.”

Prachtgeweervogel (Lophorina magnifica), rode paradijsvogel (Paradisaea rubra) en aroekookaburra (Dacelo tyro). (Roos Holleman)