Home // Het museum // Nieuws // Bijna 68.000 bezoekers in 2019

Bijna 68.000 bezoekers in 2019

[31 december 2019]  Het was in 2019 met 67.764 bezoekers druk in Het Natuurhistorisch. Dat aantal is 1.500 (2%) lager dan in het recordjaar 2018. Al in januari was het dringen bij de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ dankzij een medisch-wetenschappelijk artikel over een vis (in de expo) die in de keel van een 27-jarige man uit Vlaardingen was blijven steken. Topmaanden waren maart - met een bloedstollend drukke Museumnacht - en augustus, toen de zomervakantie-activiteiten veel jonge gezinnen trokken.

De ontdekking door onze onderzoekers van een nieuwe (7,8 miljoen jaar oude) soort walvis uit de Westerschelde, Tranatocetus maregermanicum genoemd, zorgde voor hernieuwde de belangstelling voor de tentoonstelling ‘Zeeuwse Oerwalvissen’. Wisseltentoonstellingen, waaronder ‘Wilde Bloemen - kleurrijke kwetsbaarheid’ (in samenwerking met Natuurmonumenten) en ‘Vaccineren Ja!/Nee?’ (in samenwerking met Erasmus MC) hielden de loop er goed in.

Onze actieve onderzoeksafdeling Bureau Stadsnatuur deed van zich spreken met de ontdekking in de daktuin op de achtste verdieping van het Erasmus MC, van een nieuwe insectensoort voor Nederland  Idiasta dichrocera, die Erasmusschildwesp genoemd werd. Het werk van de zeven stadsecologen werd haarscherp en met oog voor detail in beeld gebracht in de tentoonstelling ‘Stadsnatuur onder de loep’.

Er waren ook positieve ontwikkelingen voor de museumcollectie. Alles wijst er op dat we ons externe collectie-depot aan de Robert Fruinstraat niet hoeven te verlaten.