Home // Het museum // Nieuws // Boekenweek: Velponwalvis te zien

Boekenweek: Velponwalvis in volle glorie te zien

Fragilicetus velponi, schedel (achterhoofd, schedeldak, deel kaak); collectie NMR 9991-7727

[8 maart 2018] De Velponwalvis is vanaf vandaag voor korte tijd te zien in Het Natuurhistorisch. De fragmentaire fossiele walvisschedel van zo’n vijf miljoen jaar oud hangt dankzij Velpon® lijm aan elkaar. Het fossiel werd door paleontoloog Mark Bosselaers in 2003 opgegraven bij de aanleg van het Deurganckdock in het Antwerpse havengebied. Het was door druk van de bodemlagen op talloze plaatsen gebroken. Het kostte de onderzoeker tientallen uren puzzelen en gebruik van ontelbare tubes Velpon® om de schedel te herstellen. Toen dat eenmaal gelukt was, bleek het om een nieuwe soort te gaan. Het uitgestorven zeezoogdier werd officieel beschreven en Fragilicetus velponi gedoopt, en het unieke fossiel kreeg een plaats in het collectie-depot van het museum.

De in elkaar geplakte schedel is nu tijdelijk te zien in het kader van de Boekenweek 2018 met het thema ‘Natuur’. In deze week verscheen het boek ‘Natura Morte’ waarin paleontoloog Jelle Reumer van elk natuurhistorisch museum in Nederland een bijzonder fossiel beschrijft. Uit onze collectie koos hij deze fragiele-met-velpon-aan-elkaar-geplakte-walvis.

Meer informatie over de Velponwalvis hier.

Lezing Jelle Reumer
Op zondag 18 maart 2018 geeft Jelle Reumer in de Rotterdamse Boekhandel Donner een lezing over de Velponwalvis en andere fossiele topstukken uit Nederlandse natuurhistorische musea. Aanvang 13:30 uur, toegang vrij, meer info hier.

Mark Bosselaers, de ontdekker van de Velponwalvis, bij zijn plakwerk.