Home // Het museum // Nieuws // Echte Pokémon ontdekt in de collectie van Het Natuurhistorisch

Echte Pokémon ontdekt in de collectie van Het Natuurhistorisch

Scyther, onder biologen beter bekend als bidsprinkhaan

[1 augustus 2016] In de collectie van Het Natuurhistorisch zijn echte Pokémon ontdekt. Deze zijn daar vanaf vandaag te zien.

Conservator Bram Langeveld wist niet wat hij zag: mensen die met hun telefoons op zoek gingen naar Pokémon. Gewoon op straat, in het park of op het werk; overal doken Pokémon op. Zelfs in de collectie van Het Natuurhistorisch kwam hij Pokémon tegen. Echte Pokémon. Met enig speurwerk trof hij collectiestukken aan die onder Pokémon-kenners bekend staan als Shellder, Pinsir en Scyther. Deze en andere Pokémon zijn uit de depots van Het Natuurhistorisch opgediept en in een nieuwe tijdelijke expositie ondergebracht: De Pokémon-collectie. 

De bedenker van Pokémon, de Japanner Satoshi Tajiri, was geïnspireerd door de natuur. Het vangen en verzamelen van Pokémon leidde hij af van het verzamelen van insecten. Veel Pokémon zijn duidelijk gebaseerd op echte dieren en planten. Niet alleen hun uiterlijk, maar zelfs hun gedrag lijkt afgeleid van hun natuurlijke inspiratiebronnen. 

Met deze kleine tentoonstelling wil Het Natuurhistorisch spelers van Pokémon Go bewust maken van deze inspiratiebron. De Pokémon-collectie zal tot en met 21 augustus 2016 in de Hoboken Salon van museum te bezichtigen zijn. Het gebruik van een smartphone is niet vereist. Daarnaast fungeert Het Natuurhistorisch als Pokéstop en schijnt het in het Museumpark van de virtuele Pokémon te wemelen. Succes verzekerd.