Home // Het museum // Nieuws // IJs-ijsvogel keert terug

De IJs-ijsvogel keert terug, op kamertemperatuur

[9 januari 2020]  De beroemde ijsvogel die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam sinds augustus 2018 bij -20 graden exposeerde in het originele ijs dat haar fataal werd, verdween op 24 november 2019 uit de tentoonstelling ‘Dode Dieren met een Verhaal’. Door degradatie van het oorspronkelijk kraakheldere ijs was de vogel niet meer zichtbaar en werd dus ontdooid. Op vrijdag 10 januari keert de IJs-ijsvogel echter weer terug, nu op kamertemperatuur.

“Het ontdooien was spannend”, zegt conservator Bram Langeveld. “We hadden geen idee in wat voor staat het ijsvogellijkje zou verkeren: misschien was het gaan rotten voordat het bevroor of zouden door het vriesdroog-proces alle veren uitvallen”. Dat bleek gelukkig niet het geval. “De ijsvogel was nauwelijks aangetast en zeker niet rot. Het prepareren ging vrij eenvoudig”, zegt ervaren preparateur Erwin Kompanje. De IJs-ijsvogel is geprepareerd tot een zogenaamde balg: netjes gestrekt met de vleugels gevouwen en een label aan de pootjes. De prachtige blauwe en oranje kleuren van de veren zijn nu weer goed zichtbaar.

Wereldberoemd
Samen met de wereldberoemde foto wordt de IJs-ijsvogel vanaf 10 januari 2020 tentoongesteld naast andere bekende Dode Dieren met een Verhaal, zoals de Dominomus en de McFlurry-egel. “Deze ijsvogel is misschien wel de beroemdste ijsvogel ter wereld en heeft op de foto miljoenen mensen verbaasd en ontroerd. Zij heeft haar plek in de vitrine dus zeker verdiend”, besluit museumdirecteur Kees Moeliker.

De IJs-ijsvogel is droog geconserveerd als balg en te zien in de expo 'Dode dieren met een verhaal'; NMR 9989-05936. (foto en collectie Het Natuurhistorisch)