Home // Het museum // Nieuws // IJs-ijsvogel te zien bij –20 graden

IJs-ijsvogel te zien bij –20 graden

De ijsvogelfoto van Christoph van Ingen die viral ging.

[20 augustus 2018] Begin maart ging een ijsvogel in ijs viral. De dertienjarige Christoph van Ingen ontdekte de fluorescerend blauwe dode vogel in een dichtgevroren sloot achter zijn huis in Oostzaan. Hij maakte foto’s van het bijzondere tafereel en deelde deze online. Via social media, websites en kranten ging de ijsvogel de hele wereld over. Dankzij Christoph kon het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de ijsvogel in ijs ‘en bloc’ veiligstellen voor de collectie. Vanaf woensdag 22 augustus is de IJs-ijsvogel - in het originele ijs - te zien, in een speciale op 20 graden geklimatiseerde vitrine als onderdeel van de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’. De onthulling is om 12:00 uur. Daarna schept de IJscoman van Rotterdam gratis ijsvogel-ijs zolang de voorraad strekt.

IJsvogel (Alcedo atthis) in origineel ijs (NMR 9989-005936; sloot in Oostzaan, 2 maart 2018) in vriesvitrine. Schenking Christoph van Ingen, met dank aan de Vrienden van Het Natuurhistorisch. (Foto Het Natuurhistorisch)

Verzwakt of van honger gestorven
De IJs-ijsvogel is vermoedelijk verzwakt of van honger gestorven onder het ijs terecht gekomen en vastgevroren. IJsvogels kunnen slecht tegen ijs. Als sloten dichtvriezen kunnen ze geen vis meer vangen. Een strenge winter, of zelfs een korte periode met strenge vorst, heeft altijd een groot effect op de ijsvogelpopulatie. Dit jaar zijn de aantallen lokaal zelfs met 80% afgenomen. 

Diepgevroren dood dier met een verhaal
De IJs-ijsvogel past naadloos in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’. Hierin worden beroemde dode dieren tentoongesteld. Het Natuurhistorisch wil de IJs-ijsvogel zo lang mogelijk bewaren en exposeren in het originele ijs dat hem fataal werd. Met dat doel heeft het museum uitgebreid vriezers getest en een geschikte vriesvitrine gevonden. Woensdag 22 augustus vanaf 12:00 uur is het zover: dan zal de beroemde ijsvogel in zijn originele ijsblok bij een temperatuur van 20 graden voor het publiek te zien zijn. Hoe lang is onbekend, want het ijs zal hoe dan ook langzaam uitdrogen en doffer worden. 

IJsvogel-ijs van De IJscoman
Direct na de onthulling, op woensdag 22 augustus 2018 om 12:00 uur, schept de IJscoman Rotterdam gratis ijsvogel-ijs voor museumbezoekers. Wees er snel bij, want op is op.

De voorgeschiedenis van de IJs-ijsvogel is hier te lezen.