Home // Het museum // Nieuws // Kale egel 'Five'

Kale egel ‘Five’ bijgezet in expositie Dode Dieren met een Verhaal

NMR 9990-148064.

Nederlands beroemdste egel, de kale egel ‘Five’, is vanaf 20 december 2019 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Door een schimmelinfectie was het dier bijna al haar stekels kwijt toen ze werd binnengebracht in de Egelopvang Papendrecht; zij startten een crowdfundings actie waardoor het bizar ogende diertje landelijk nieuws was. Helaas werd ze niet beter en bleek op 8 oktober jl. euthanasie de enige optie. De Egelopvang Papendrecht schonk de dode egel aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam waar ze levensecht werd opgezet en samen met haar bijzondere verhaal wordt tentoongesteld in de expositie ‘Dode Dieren met een Verhaal’. Five krijgt daar een plaats naast de McFlurry-egel, een soortgenoot die in 2007 als eerste in Nederland het slachtoffer werd van een - achteloos weggeworpen - lege ijsbeker.

In de Egelopvang Papendrecht komen jaarlijks ruim 600 zieke of verzwakte egels binnen. De egel die op 7 april 2019 werd gebracht was echter een bijzondere. Op vijf stuks na was het dier door een ernstige schimmelinfectie al haar stekels kwijtgeraakt. Haar huid was daardoor verbrand en ze was ook sterk vermagerd. Het dier werd ‘Five’ genoemd naar het aantal stekels op haar rug.

De meeste egels worden na een week of zes weer gezond vrijgelaten, maar Five zou ten minste een half jaar moeten blijven. De Egelopvang startte daarom een crowdfundingsactie om de kosten voor zo'n lang verblijf bij elkaar te brengen. De actie werd massaal gedeeld op social media en ook door landelijke media opgepikt. Five werd Nederlands beroemdste egel en genereerde bekendheid en middelen voor de Egelopvang.

Euthanasie
Five kreeg veel haar en wat stekels terug, maar in september verloor ze deze echter weer. Ze werd op 2 oktober uitgeroepen tot ‘Dier van het Jaar 2019’ door de kinderkrant Kidsweek. Helaas verzwakte ze ondertussen steeds verder: het lijden werd ondraaglijk en uitzichtloos. Daarom werd Five op 8 oktober 2019 geëuthanaseerd. In de expositie Dode Dieren met een Verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam krijgt ze nu een tweede leven.

Kale egel 'Five' heeft catalogusnummer NMR 9990-148064 en is vanaf 20 december 2020 te zien in de expositie 'Dode dieren met een verhaal'.