Home // Het museum // Nieuws // Rotterdam telt minder vlinders dan Amsterdam

Rotterdam telt minder vlinders dan Amsterdam

In Rotterdam was de atalanta de meest getelde vlinder. (foto Kars Veling)

[7 augustus 2017] Afgelopen weekend vond ook in Rotterdam de tuinvlindertelling plaats. Vrijdag, bij de aftrap van de telling, hoopte stadsecoloog André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur nog dat Rotterdam de vlinderhoofdstad van Nederland zou worden, en dat de resultaten hoger uit zouden pakken dan in Amsterdam. Dat is niet gelukt.

Van 35 Rotterdamse tuinen werd doorgegeven hoeveel vlinders er vlogen en dat valt wat tegen. Het regenachtige weer van afgelopen zaterdag lijkt de boosdoener te zijn." De telling is op zaterdag een klein beetje in het water gevallen" aldus de Baerdemaeker, die samen met de Vlinderstichting z'n best deed zoveel mogelijk tuinen geteld te krijgen.

Gezellige battle
In Amsterdam werden meer tuinen en meer vlinders geteld. Bovendien ligt het aantal vlinders per tuin in Amsterdam iets hoger dan in Rotterdam: 5,5 tegen 5,3. Daarmee is Amsterdam de onbetwiste winnaar van de vlinderstrijd tussen beide steden. "Ik heb mijn Amsterdamse collega uiteraard meteen gefeliciteerd" aldus de Baerdemaeker. Geert Timmermans, de Amsterdamse stadsecoloog, liet weten dat hij het een "gezellige battle" vond. 

Geen verliezers
Ondanks het wat tegenvallende resultaat beschouwt de Baerdemaeker Rotterdam niet als een verliezer: “Er zijn veel mooie vlinders gezien in Rotterdam, en daardoor hebben we weer heel wat kennis op kunnen doen.” Bureau Stadsnatuur verzamelt informatie over planten en dieren in de stad ten behoeve van de gemeente en stadsbewoners. 

Atalanta op 1
In overeenstemming met de landelijk uitslag is de Atalanta in Rotterdam de meest getelde vlinder. Eerder stond deze vlinder nog op de derde plaats in de Rotterdamse top 10. Verder valt op de Citroenvlinder met een bijzondere opmars bezig is in de Havenstad. De Baerdemaeker is daar blij om: “Daar waren we zonder deze telling nooit achter gekomen”  

De uitslag
Amsterdam: 45 getelde tuinen en 246 vlinders
Rotterdam: 35 getelde tuinen en 186 vlinders

Top 5 vlinders Rotterdam 2017
1. Atalanta
2. Klein koolwitje
3. Bont zandoogje
4. Citroenvlinder
5. Gehakkelde aurelia

Meer over de resultaten van de Tuinvlindertelliing 2017 op Nature Today.

Kolibrievlinder op de Meent in Rotterdam, in 2014. (foro Sandra Schilleman)