Home // Het museum // Nieuws // TINKEBELL's kat in expo

Skelet kat TINKEBELL. in expo Dode-dieren-met-een-verhaal

Het ensemble heeft catalogusnummer NMR 9990-03572.

[3 januari 2018] Het skelet van de kat waar TINKEBELL. een tas van maakte is opgenomen in de tentoonstelling Dode-dieren-met-een-verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het is de eerste huiskat in de expositie die laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen kunnen zijn. Het skelet heeft een plaats gekregen naast klassiekers als Dominomus, McFlurry-egel, CERN-marter, Tweede Kamermuis en Verslikvis.

TINKEBELL. (pseudoniem van kunstenaar Katinka Simonse) wurgde in 2003 haar zieke huiskat Pinkeltje, vilde het dode dier en maakte van de huid een handtas. Met dit kunstwerk creëerde zij aandacht voor de halfslachtige manier waarmee mensen met dieren omgaan. Dankzij haar kattentas ontvangt zij tot op de dag van vandaag hatemail en zelfs doodsbedreigingen. Een deel daarvan werd gebundeld in het boek ‘Dearest TINKEBELL.’ (2009). De tas is alleen al door die ophef een kostbaar kunstwerk dat een plaats in de collectie van het Rijksmuseum zou verdienen. 

De uitgevilde kat begroef Katinka Simonse in haar tuin. Toen ze in 2006 verhuisde, groef ze het skelet op samen met wat aarde en het inmiddels halfvergane dekentje waarin ze het kattenlichaam had gewikkeld. Ze bewaarde het zorgvuldig in een kinderkoffertje. In 2017 schonk TINKEBELL. het ensemble aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het museum exposeert de overblijfselen onaangeroerd, zonder de botten te bleken en te rangschikken.

TINKEBELL. (links) overhandigt het kattenskelet aan museumdirecteur Kees Moeliker. (foto Liset Stoffers)
TINKEBELL groef het skelet van haar kat op in 2006. (foto's Marleen Klijn)