Home // Het museum // Nieuws // Voedselvoorkeur van het reuzenhert uit een holle kies

Voedselvoorkeur van het reuzenhert uit een holle kies

De kies met plantenresten, NMR 9991-13942 (foto: Raymond van der Ham)

[9 oktober 2018] Op de Zandmotor werd in 2015 een kies van een reuzenhert gevonden met in de holtes van die kies bruin, vezelig materiaal: oeroude plantenresten. Fossielen van reuzenherten worden wel vaker gevonden langs de Nederlandse kust, maar zo'n kies met vegetatieresten nog nooit eerder. Onderzoek door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met onder andere onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam volgde. Er bleken niet alleen plantendelen bewaard gebleven, maar ook stuifmeelkorrels.

Hoofdonderzoeker Bas van Geel, paleoecoloog aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica van de UvA: ‘Die stuifmeelkorrels waren in zeer goede staat bewaard gebleven, waardoor het mogelijk was ze te identificeren. Zo zagen we bijvoorbeeld kluitjes van onrijpe stuifmeelkorrels, waaruit bleek dat het reuzenhert bloeiende alsem heeft gegeten.’ 

Alsem bleek het voornaamste voedsel van dit reuzenhert. Mogelijk werd de voorkeur voor deze kalkrijke plant veroorzaakt door de groei van het enorme gewei: dat kon een spanwijdte van drie meter bereiken. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in het Journal of Quaternary Science. De kies en de stuifmeelpreparaten worden bewaard in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.