Home // Kinderen // MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteit 2019

Ben jij helemaal fan van dieren en wetenschap? Wil je meer te weten komen dan je meester of juf? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit iets voor jou! Tijdens vier colleges vertellen wetenschappers en experts wat je altijd al had willen weten.

Voor wie 

Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Niet voor ouders, helaas!

Wanneer
In het voorjaar en najaar elke derde zondag van de maand van 11.30-12.30 uur

Kosten
20euro voor een reeks van 4 colleges. Bij de eerste lezing krijg je een collegekaart, die elke keer afgestempeld wordt.

Aanmelden
Op www.museumjeugduniversiteit.nl kun je je aanmelden voor de collegereeks. Maximaal 50 kinderen per reeks, dus wees er snel bij!

Programma voorjaar 2020

16 februari - Erik Wallert - Kan je het maag-darmstelsel van een vleermuis tekenen? Wetenschap is oud. Al eeuwen lang worden natuurlijke verschijnselen, gedrag van dieren of de werking van het menselijk lichaam bestudeerd en beschreven. Hoe leg je kenmerken vast als je, zoals 200 jaar terug, geen foto maakt van het beeld wat je ziet? Dan teken je. Zeer nauwkeurig. Nog steeds is deze manier van vastleggen belangrijk. Waarom eigenlijk? De richtlijnen zijn in 150 jaar nauwelijks veranderd, de technische hulpmiddelen wel. Erik Wallert, wetenschappelijk illustrator, toont hoe je details waanzinnig kan vergroten, hoe je volledig kan zijn en waarin een wetenschappelijk illustratie een meerwaarde kan zijn boven een digitaal beeld. Vakwerk en kennis blijken de sleutelwoorden!

15 maart 2020, Rik de Swart - Wat lift er mee in ons bloed?
De mazelen ken je vast. Dat is één van de ziektes waarvoor je ingeënt wordt. Maar hoe komen ziekteverwekkers eigenlijk in je lichaam? Worden andere mensen dan ook ziek? En hoe kan die prik je hier tegen beschermen? Viroloog Rik de Swart, werkzaam bij het Erasmus MC, weet van alles over virussen en ons afweersysteem. Hij neemt je mee op een rondreis door ons bloed! Ontdek hoe een virus meelift met jouw eigen witte bloedcellen en zo je afweersysteem voor de gek houdt. Een superslimme zet… als je een virus bent. Kan een viroloog daar tegenop?

19 april 2020, Eva Drukker - Hoe komen lopende insecten op een 80 meter hoog dak?
Rotterdam is dichtbebouwd met grote en hoge gebouwen. Groene daken zijn dan een uitkomst! Gras en planten kunnen groeien, begroeiing zorgt voor isolatie van het gebouw en geeft biodiversiteit op grote hoogte. Stadsecoloog Eva Drukker deed onderzoek naar insecten die op deze daken afkomen. Zegt hun aanwezigheid iets over of het goed gaat met de natuur in Rotterdam? En komen alle insecten zo hoog? Komen er ook lopende insecten voor? Het onderzoek van Eva leverde een spectaculaire vondst op, namelijk een nieuwe soort voor Nederland!

17 mei 2020, Kees Moeliker - Zijn dode dieren om te lachen?
Van de meeste dieren in de museumcollectie weten we alleen waar en wanneer ze (dood) gevonden zijn. Er zijn ook ‘dode-dieren-met-een-verhaal’, museumstukken met een opmerkelijke geschiedenis die Het Natuurhistorisch in een speciale vitrine tentoonstelt. Bezoekers lachen om die dode dieren. Maar zijn de doodgeschoten Dominomus, de egel die stikte in een Mc Flurrybeker of de meeuw die zich doodvloog tegen een traumahelicopter wel om te lachen? Directeur Kees Moeliker vertelt waarom het museum juist die dieren laat zien en hoe dat lachen kan omslaan in (diep) nadenken over de relatie tussen mens en dier.

Programma najaar 2019

15 september 2019 - Dick Mol, Mogen schelpen in je koffer? 
Vakantiegangers zijn verzamelaars en bij de douane weten ze daar alles van. Bijzondere strandvondsten, tropische bloemen in schilderijlijstjes en sieraden van gesneden hout. Douanier en collectiebeheerder Dick Mol geeft een college over natuurhistorie van over de grenzen. Mag je zomaar dingen uit de natuur meenemen? En wat als dat niet mag? Met een aantal (museum)stukken die ooit door de douane in beslag genomen zijn binnen handbereik vertelt Dick verhalen over koralen, geprepareerde vlinders, papegaaienveren, ivoren beeldjes en schoenen van slangenleer.

20 oktober 2019 Natuurmonumenten - Waarom zijn wilde bloemen nodig?
Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Dat in de natuur alles met elkaar verbonden is, wordt zo wel duidelijk. De mens speelt daarin ook een rol. Grotere steden, meer wegen, meer landbouw en meer steen in je tuin zorgen niet echt voor een grotere biodiversiteit. Een Boswachter van Natuurmonumenten vertelt over de noodzaak van wilde bloemen. Hij vertelt vanuit de praktijk over bestuiving, soortenrijkdom, vogels en mensen. Waarom heeft het eten van een appel alles te maken heeft met verstedelijking bijvoorbeeld? En wat is de rol van wilde bloemen dan?

17 november 2019 - Frederik Mollen, Moet je bang zijn voor een haai?
Haaien hebben in de media veelal de rol van angstaanjagende zeebewoner. Scherpe tanden, een woeste verrassingsaanval en met één hap verslinden ze een prooi. Is dit terecht? Wat doet een haai eigenlijk in het dagelijkse leven? Of als er gevaar is? En zijn ze echt in ‘onze’ Noordzee? Haaienonderzoeker Frederik Mollen vertelt over de bedreigde positie van haaien, of onze angst voor hen gegrond is en wat haaien eigenlijk erg bijzonder maakt. Dit college is ook de kans om een échte haai van dichtbij te zien.

15 december 2019 - Garry Bakker,  Heeft een vogel een kompas in zijn hoofd?
Elk jaar trekken miljoenen vogels vele kilometers. Sommige soorten trekken wel duizenden kilometers, vliegend over ruwe oceanen en warme woestijnen. En toch verdwalen de vogels niet, ze weten soms zelfs precies hun nest van vorig jaar terug te vinden. En dat allemaal zonder kaart, mobiele telefoon of kompas. Hoe doen ze dat toch? In dit college vertelt ir. Garry Bakker je precies hoe het nu zit met de vogeltrek.

Programma voorjaar 2019

17 februari 2019 - Richard van Duin, Wat als er iets niet klopt aan het hart?
Van muis tot olifant en van mens tot slang, elk dier heeft een hart. Waarom is deze kleine spier zo belangrijk? En hoe blijft het kloppen, zelfs tijdens de slaap? Waarom klopt het sneller bij beweging? En wat kan er misgaan met het hart? Wat als het niet klopt? Medisch bioloog Richard van Duin doet onderzoek naar hart- en vaatziekten, en vertelt in dit college alles over het menselijk hart, maar ook over harten van andere dieren. Wat hebben zij gemeen? En waarin zijn ze juist verschillend? Het hart is de enige spier in een lichaam dat een heel leven werkt, zonder ooit te rusten. We staan er niet bij stil, maar eigenlijk is het hart nooit uit!

17 maart 2019 - Geeske van Woerden, Hoe onthoud je dingen?
Naar school gaan, doe je niet voor niets. Je leert om later een bepaald beroep te kunnen uitoefenen. Dat leren gaat niet vanzelf, daar moet je wel wat voor doen. Wat gebeurt er in je hersenen als je leert? Welke hersengebieden zijn daarvoor nodig? En hoe belangrijk is het dat je een geheugen hebt? Welke trucjes kan je gebruik om makkelijker of beter te onthouden? Dr. Geeske van Woerden, onderzoeker in het Erasmus MC, vertelt over de hersenen tijdens het leren en hoe lastig het is als je dat niet meer kan

21 april 2019 -  Ad van den Berge, Wonen in de Noordzee zeerovers?
Zo klein als een zeeotter, groot als een bultrug, vriendelijk als een zeekoe of koddig als een grijze zeehond. Vergis je niet! Ad van den Berge, van Zeezoogdierenhulp Nederland-Zuid, vertelt over de zeebewoners van de Noordzee. Eens waren ze met nog maar weinig, maar nu er herstel is van de populatie zeezoogdieren wordt het weer gevarieerd in de Noordzee. Hoe zijn deze aantallen hersteld, hoe bewaken ze hun territorium en is die koddige grijze zeehond echt het grootste roofdier van Nederland? Of toch de bruinvis? Waarom stranden juiste deze zeedieren op onze kust? Wie houdt deze strandingen bij en waarom? Ad is bekend met de procedures en gunt ons een kijkje in het werk van zeezoogdierenhulp.   

19 mei 2019 - Yanelle Braumuller, Een dino in de lucht, was dat raar?
Dinosauriërs en vogels zijn eigenlijk helemaal niet zo verschillend. Nog sterker: vogels zijn zelfs dinosauriërs! Onderzoek naar dino’s en hun sporen laat zien dat vogels eigenlijk vliegende dino’s zijn. Kijkend naar skeletten van dinosauriërs en vogels, vind je veel overeenkomsten maar ook verschillen. Hoe zijn de dino’s gaan vliegen? Wanneer en waarom? Dinodeskundige Yanell Braumuller vertelt over veranderingen bij dino’s voordat ze door de lucht konden zweven als vogels. Na het college kijk je nooit meer hetzelfde naar een vogel…

Programma voorjaar 2018

Zondag 18 februari - Rob van Es, Kan een plant 200 miljoen jaar overleven?
In de film Jurassic Park werden dino’s tot leven gewekt. Iets wat dus eigenlijk niet kan. Er is iets dat véél spannender is én nog echt ook: het verhaal van de Wollemia nobilis. Een boom die miljoenen jaren lang ‘verstopt’ was in een diepe kloof in Australië. De wereld kende deze boom alleen maar als fossiel. In 1994 stond echter de onderzoekswereld op z’n kop, toen deze dinosaurus onder de planten levend in die afgelegen kloof werd gevonden. Een boom uit de dinotijd! Rob van Es (van het Nederlands Genootschap van Microscopie) vertelt erover. Hoe kan een plant 200 miljoen jaar overleven? En weten we dat wel zeker? Verklaren fossiele afdrukken dat? Stond deze boom op het menu van de grote dino’s? En hoe ziet dit microscopisch juweeltje er eigenlijk uit door onze eigen microscoop? Kunnen we daar misschien nog informatie uit halen? Kijk en luister!

Zondag 18 maart - André de Baerdemaeker, Valt er te praten met een spreeuw?
Op het station, bij de bakker voor de deur, op het schoolplein en op het terras. Ze zijn er altijd. Spreeuwen. Ze kwetteren wat af, die spreeuwen. Maar valt er ook echt met ze te praten? Ecoloog André de Baerdemaeker houdt zich graag met spreeuwen bezig. Ze noemen hem weleens de spreeuwenflui(s)teraar, maar daar is hij het niet mee eens: spreeuwen en fluisteren, dat gaat niet samen. Toch komt de liefde niet van één kant: spreeuwen houden ook van mensen. Wanneer je een beetje je best doet komen ze gezellig bij je zitten. Misschien wel voor een goed gesprek. Maar wat kwetteren ze nou? Hoe leren zij dat? En kunnen ze meer dan spreeuwengekwetter? Een ding is zeker: na dit college ga je vrienden worden met de spreeuw

Zondag 15 april - Eric Mulder, Konden slangen vroeger lopen?
Een levende koningspython die iets kan ‘vertellen’ over wat ongeveer 65 miljoen jaar geleden heeft plaatsgevonden? Het bestaat! Tijdens dit college over evolutie staat de slang centraal, een gewerveld reptiel, vooral op het land levend, maar wel zonder poten. Dat is bijzonder. Dr. Eric Mulder vertelt over deze vreemde evolutionaire ontwikkeling. Hoe ontstaan van die langgerekte lijven eigenlijk? En kan een dier ooit zijn poten verliezen? Is dat wel handig voor zijn voortbestaan? Bekijk zelf of dat lange glibberige lijf wel zo handig is: de spreker neemt dit bijzondere college zijn eigen slang Loesje mee!

Zondag 20 mei - Hoe komt een bij de winter door? 
In Nederland leven zo’n 350 soorten bijen, waar de honingbij er maar één van is. Er zijn bijen in allerlei kleuren en maten. Zo zijn er maskerbijen, bloedbijen, behangersbijen en wespbijen, die allemaal anders leven. Al deze soorten leven in het wild, buiten de bescherming van een bijenkast of korf. Hebben ze het dan niet koud in de winter? Waar komen al die bijen eigenlijk opeens vandaan in de lente en zomer? Wilde bijen zijn belangrijk voor de mens, omdat ze onze bloemen en ons voedsel bestuiven, maar hoe werkt dat precies? Op het nieuws wordt gezegd dat de bijen worden bedreigd. Hoe komt dat en hoe kan jij ze helpen? Dit college beantwoordt al je vragen over de Nederlandse bijen en zal er voor zorgen dat je nooit meer hetzelfde naar deze interessante kleine dieren kijkt.

Programma voorjaar 2017

Zondag 19 februari 2017 - Ing. Garry Bakker, Wat ligt daar in die la?

Van alle ruim 10.200 vogelsoorten liggen wereldwijd exemplaren in musea opgeslagen. Ook bij ons! Het aantal vogelsoorten neemt nog steeds toe. Met dank aan de wetenschap. Sommige ‘nieuwe’ soorten bleken al meer dan 100 jaar onopgemerkt in een la te liggen. Met DNA-technieken en internet worden steeds ontdekkingen gedaan. Garry Bakker vertelt hoe je een nieuwe vogelsoort ontdekt en welke rol musea daarin spelen.

Zondag 19 maart 2017 - Pepijn Kamminga, MSC, Weleens een haai binnenstebuiten gekeerd?

Pepijn doet het! Best vaak zelfs. Voor wetenschappelijk onderzoek legt hij wel eens een  haai in de CT-scanner en bekijkt het zo . Zo wil hij meer te weten komen over de evolutie van haaienkoppen. Waarom verschillen haaienkoppen en hoe zijn ze zo geworden zoals ze nu zijn? En waarom wil de wetenschap dit eigenlijk weten?

Zondag 16 april 2017 - Remie Bakker, De sabeltandtijger is terug! Toch? 

Reconstructies uit de IJstijd ontstaan niet zomaar. Kunstenaar Remie Bakker is naast ontzettend handig met zijn handen ook een wandelende encyclopedie als het gaat om pleistocene dieren. Aan de hand van kennis omtrent leefgebied, soorten en fossiele vondsten maakt hij uitgestorven dieren die zo weer tot leven lijken te komen.

Zondag 21 mei 2017 - Margot Schel, MSc, Zijn grotere hersenen altijd beter?

Potvishersenen zijn 7+ kilo, die van de mens 1,4 en die van een kikker vederlicht met 0,1 gram. Heb je perse grote hersenen nodig om alle functies in je lichaam aan de praat te krijgen? En zegt grootte iets over bijvoorbeeld een probleemoplossend vermogen? Of over intelligentie? En wat als een groot dier naar verhouding juist kleine hersenen heeft? Is het dan dommer? Margot Schel is hersenwetenschapper en neemt je mee op reis in óns brein en dat van dieren. 

Programma najaar 2016

Zondag 18 september 2016 –Tale Sliedrecht,  Kan ik leven zonder cellen?

Terwijl je dit rustig leest, is je lichaam razend druk bezig! Ongekend veel processen spelen zich van binnen af. Je cellen delen zich, vele miljoenen malen. En je merkt er niets van! Dit duizelingwekkende aantal celdelingen is nodig om te groeien, om je lichaam gezond te houden en om te kunnen functioneren. Hoe weet een cel wat hij moet doen? Wat zijn de gevolgen als een cel zich niet aan de regels houdt? Dr. Tale Sliedrecht vertelt over de wereld van de cel, DNA, chromosomen, trekdraden en motoreiwitten.

Zondag 16 oktober 2016 – Norbert Peeters,  Heeft een plant wel eens buikpijn?

Darwin, een bekende natuuronderzoeker uit de 19e eeuw, is beroemd om zijn evolutietheorie. Maar ook als botanicus heeft hij veel onderzoek naar en proefjes met planten gedaan. Zijn fascinatie voor planten met bepaalde wonderlijke eigenschappen zorgden ervoor dat hij wilde weten waarom ´ze zo maar´ zijn ontstaan. Norbert Peeters, botanicus en filosoof en ruim 200 jaar later dan Darwin geboren, heeft dezelfde fascinatie. Vleesetende exemplaren, parasiterende lianen en woelende wortels in de grond, zomaar wat kunstjes van planten die zullen passeren tijdens dit college. 

Zondag 20 november 2016 – Mark Grutters, Wat tjilp, snerpt en sjirpt er in Rotterdam?

Een compleet nieuwe Rotterdamse stadsbewoner vinden! Dat is natuurlijk bijzonder. Het overkwam ecoloog Mark Grutters die een kiezelsprinkhaan op een rangeerterrein langs de Laan op Zuid vond. Hoe komt Mark dit soort kleine beestjes eigenlijk tegen? Kijkt hij voortdurend naar de grond? Stap je er per ongeluk op? Zijn zijn oren continu gespitst? En als je getjilp, gesnerp of gesjirp hoort, hoe bepaal je dan welk beestje het is? Luister in dit college aandachtig, leer over geluiden van insecten en bekijk de gevonden kiezelsprinkhaan in het echt! 

Zondag 18 december 2016 – Bram Langeveld, Ligt er een mammoet onder het museum? 

Het museum is groot bewaarder van fossielen van voornamelijk de Maasvlakte. Maar naar de Noordzeebodem hoeven we niet altijd te gaan. Tijdens werkzaamheden aan de stadsverwarming is er, op slechts 30 meter van ons museum, tot een diepte van 200 m geboord! Een verrassende boring waar onze conservator Bram Langeveld met zijn neus dagenlang letterlijk bovenop stond. Hij neemt je mee naar het leven van miljoenen jaren terug, precies op de plek waar jij op moment van college in je stoel zit! Naast de miljoenen jaren oude schelpjes en koralen zal hij natuurlijk ook de reuzebotten van mammoeten en neushoorns uit het depot halen.   

Programma voorjaar 2016

Zondag 21 februari 2016 - drs. Jeike van de Poel: Hoe onderzoek je wat een egel in de stad doet?

In Rotterdam en andere steden kun je ’s avonds zomaar een egel rond zien scharrelen in een steegje in de buurt. Waarom zou een egel in de stad gaan leven als deze ook lekker in het bos kan wonen? De egel kun je het niet vragen, dus hoe onderzoek je dat? Empirisch onderzoek, trendanalyse en classificatie kunnen hierbij helpen. Klinkt ingewikkeld? Niet meer na dit college van drs. Jeike van der Poel, die je alles gaat vertellen over wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van de Nederlandse egel.

Zondag 20 maart 2016 - Hans Post: Wat zit er onder de Rotterdamse Markthal? 

Bij de bouw van een groot gebouw of een complete wijk, zou het zomaar kunnen dat je bovenop resten van flora en fauna van vroeger stuit. Is wat het diepst ligt in de bodem ook het oudst? En waarom worden er ook overblijfselen van zwemmende dieren gevonden als er geen zee of oceaan is? Kinderboekenschrijver Hans Post neemt je in zijn college mee naar 20 meter én dieper onder de Markthal.  

Zondag 17 april 2016 - Kees Moeliker: Zijn dode dieren om te lachen?

Van de meeste dieren in de museumcollectie weten we alleen waar en wanneer ze (dood) gevonden zijn. Er zijn ook 'dode-dieren-met-een-verhaal', museumstukken met een opmerkelijke geschiedenis die Het Natuurhistorisch in een speciale vitrine tentoonstelt. Bezoekers lachen om die dode dieren. Maar zijn de doodgeschoten Dominomus, de egel die stikte in een Mc Flurrybeker of de meeuw die zich doodvloog tegen een traumahelicopter wel om te lachen? Directeur Kees Moeliker vertelt waarom het museum juist die dieren laat zien en hoe dat lachen kan omslaan in (diep) nadenken over de relatie tussen mens en dier. 

Zondag 15 mei 2016 - Melanie During: Heeft een diersoort bestaan als je alleen sporen kan vinden?

Dieren en planten kunnen zich ontwikkelen tot een organisme dat nog beter is aangepast aan de omgeving of omstandigheden. Evolutie heet dat. Wetenschappers als paleontologen zoeken naar antwoorden op moeilijke vraagstukken die evolutie kunnen verklaren. Melanie laat zien hoe zij dat doet in de groeve in Winterswijk, een bijzondere locatie waar vondsten zijn ontdekt van skeletdelen van mariene reptielen en loopsporen van terrestrische reptielen. Sporen van 230 miljoen jaar oud? Kan je daar nou nog wat mee? Waarom zijn die belangrijk? En wat heeft evolutie daarmee te maken?   

Programma najaar 2015

20 september 2015 - Niels de Zwarte: Kan een pad een villawijk tegenhouden? 

Bijna elke vierkante meter in Nederland is wel bewoond door mensen én dieren. Meestal zitten we elkaar niet in de weg. Maar soms…  Mag een gemeente zomaar ergens huizen bouwen? Wat gebeurt er dan met de dieren en planten die daar leven? Stadsecoloog ing. Niels de Zwarte vertelt in dit college over kleine dieren en grote gevolgen. 

18 oktober 2015 - Laura Bertola: Hoe onderzoek je hoeveel soorten leeuwen er bestaan? 

Er zijn veel verschillende diersoorten op aarde, zoals leeuwen. Is het nodig om leeuwen te beschermen? En als je besluit dit te doen, maakt het dan uit welke leeuwen je beschermt? Het blijkt namelijk dat niet elke leeuw hetzelfde is. In dit college vertelt dr. Laura Bertola waarom het belangrijk is dit te onderzoeken en te weten welke leeuwen naaste familie van elkaar zijn.

15 november 2015 - Bas Haring: Is wetenschap eigenlijk vragenschap? 

Wetenschappers zijn altijd op zoek naar antwoorden die nieuwe inzichten opleveren. Ze hebben veel vragen, en elk antwoord roept weer nieuwe vragen op. Geeft vragenschap dan niet veel beter aan waar het om draait? Prof.dr. Bas Haring neemt je in dit college mee in zijn denkoefeningen, zorgt dat je de wereld beter snapt en moedigt je aan om vooral zelf na te denken. 

20 december 2015 - Roeland Merks: Hoe krijgt een zebra haar strepen? 

Elke zebra heeft zijn eigen streeppatroon. Dit patroon wordt door gekleurde cellen veroorzaakt. Hoe die cellen dat precies doen, kun je met een computermodel onderzoeken. Met een model kun je veel meer onderzoek doen dan wanneer je alleen naar echte zebra’s kijkt. Prof.dr. Roeland Merks legt in dit college uit waarom en hoe hij met wiskunde veel problemen in de biologie op kan lossen. 

Oudere collegereeksen

Programma voorjaar 2015

15 februari 2015, Kees Moeliker - Kan je een dode vos tot leven brengen?
Naast veel planten, stenen en fossielen bestaat onze collectie vooral uit dieren op alcohol, skeletten en opgezette dieren. Toch heb je niet het gevoel dat je op een kerkhof loopt als je door onze zalen struint. De tijger kijkt je letterlijk aan, de snorharen van de lippenbeer prijken naast zijn lederachtige neus en de stekels van de egel prikken nog steeds genadig. Hoe zorgen we dat de collectiestukken er zo uit zien? Wie maakt de binnengekomen dieren schoon en hoe kunnen deze dode dieren gewoon op hun poten blijven staan? Tijdens het college vertelt conservator Kees Moeliker je er alles over.  

15 maart 2015,  André de Baerdemaeker - Waar vind je de snelste vogel ter wereld?
De slechtvalk houdt het record van snelste dier ter wereld. Deze roofvogel gebruikt zijn fenomenale snelheid om andere vogels te bejagen. Ecoloog André de Baerdemaeker zocht jarenlang naar slechtvalken en vond ze, dichter bij huis dan gedacht. Hoe leven deze vogels? Waarom zijn ze zo snel? En hoe kun jij ze vinden? Na dit college loop jij naar buiten met een vernieuwde en scherpere blik. Ook jij zal de slechtvalk kunnen vinden.     

19 april 2015, prof. dr. Menno Schilthuizen - Lopen er ‘linkse’ slakken op het schoolplein? 
Al eens een slakkenhuisje van dichtbij bekeken? En opgemerkt dat zijn huisje altijd één kant opdraait? En als een naaktslak nou geen huisje heeft, heeft ie dan een probleem? In dit college laat Menno Schilthuizen je kennismaken met symmetrie en ongelijkheid in het voorkomen van de slak. Veel dieren zijn symmetrisch op het eerste oog (de mens heeft twee armen en twee benen, de hond zou je ook bijna symmetrisch kunnen ‘doorsnijden’). Links en rechts lijken hetzelfde. Maar is dat zo?  

17 mei 2015, Marieke de Lorijn - Kan je jezelf binnenstebuiten keren? 
Een apart beroep, dat heb je zeker als je het menselijk lichaam op alle manieren fotografeert. In dit college draait het om schoonheid en beeld, schoonheid van het menselijk lichaam, schoonheid van het beeld. Hoe zet je een bepaalde aandoening of ziektebeeld ‘mooi’ op de foto? En wie heeft daar wat aan? Aan de hand van praktijkvoorbeelden van Marieke de Lorijn en de mooiste afbeeldingen van ziektes, komen we meer te weten over ons eigen lichaam.

Programma najaar 2014

zondag 21 september 2014, prof. dr. J.W.F. Reumer - Lust een vos ook patat?
Een vos hoort toch niet in de stad? Of wel? Natuur gaat haar gang en trekt zich er niets van aan of een plek een stad of een natuurgebied is. De natuur in de stad is zo dichtbij, maar misschien wel minder bekend dan een pandabeer. Prof. dr. Jelle Reumer vertelt welke soorten je allemaal in de stad kunt tegenkomen. En hoe overleven soorten die hier eerst niet voorkwamen eigenlijk?

zondag 19 oktober 2014, dr. Evelien Rozema - Hoe komt een vleesetende plant aan vlees?
Een vleesetende plant heeft zijn naam natuurlijk niet voor niets. Maar waarom heeft een vleesetende plant vlees nodig en andere planten niet? En wat voor vlees eet een vleesetende plant nu eigenlijk? Dr. Evelien Rozema vertelt in dit college over haar onderzoek naar vleesetende planten en legt uit hoe de plant de beestjes naar zich toe lokt.

zondag 16 november 2014, ir. Garry Bakker - Heeft een vogel een kompas in zijn hoofd?
Elk jaar trekken miljoenen vogels vele kilometers. Sommige soorten trekken wel duizenden kilometers, vliegend over ruwe oceanen en warme woestijnen. En toch verdwalen de vogels niet, ze weten soms zelfs precies hun nest van vorig jaar terug te vinden. En dat allemaal zonder kaart, mobiele telefoon of kompas. Hoe doen ze dat toch? In dit college vertelt ir. Garry Bakker je precies hoe het nu zit met de vogeltrek.

21 december 2014, dr. Harm Krugers en dr. Romke Rouw - Vertrouw je je hersenen?
Kijken doe je met je ogen. En met je hersenen. En met de ‘juiste werkelijkheid’. Want is wat je ziet er allemaal wel? Hoe weet je welke betekenis iets heeft en waarom zal je niet op een stapel boeken gaan zitten maar wel op een stoel? Hoe zorgen je hersenen dat je een dolfijn als een dolfijn ziet, en niet als een grijs vlak? Dr. Harm Krugers en dr. Romke Rouw nemen je mee op pad door je eigen hersenen. Je brein zal dit college worden uitgedaagd!

Programma voorjaar 2014

16 februari 2014, drs. Martijn Guliker – Wat kun je met een opgegraven dinosaurus? 
Een dinosaurus opgraven is een hele klus. Gaat dat met een klein kwastje of met een grote graafmachine? En als een fossiel eenmaal uit de grond is, wat kun je er dan allemaal aan zien en mee doen? Martijn Guliker, die zelf betrokken was bij het opgraven van het skelet van de oerdino Plateosaurus in Zwitserland, laat je in dit college proeven hoe het leven van een paleontoloog in het veld én in het museum eruit ziet. 

16 maart 2014, dr. Leonie Doorduin – Hoe maak je van een kwamkwammer een komkommer? 
De wilde komkommer is een bitter, bol vruchtje met zaad. Heel anders dan de komkommer die nu in de winkels ligt! Door steeds nieuwe komkommers te kweken, ontstaan er soorten die wij wel lekker vinden. Welke eigenschappen zijn in de loop van de tijd veranderd en hoe zorg je dat je de juiste  eigenschappen selecteert totdat je een lekkere vrucht hebt? Leonie Doorduin, een échte komkommerexpert, vertelt je er in dit college alles over.

13 april 2014, dr. Jasja Dekker - Eten bevers hout?
Het gaat nu weer goed met de bever in Nederland, maar dat is niet altijd zo geweest. In veel natte gebieden kun je knaagsporen van bevers tegenkomen. Maar wat doen ze vervolgens met al die omgeknaagde bomen? Waarom maken bevers dammen? En waarom vonden mensen in de middeleeuwen de bever een vis? Tijdens dit college vertelt dr. Jasja Dekker je alles over deze bijzondere knaagdieren.

18 mei 2014, prof. dr. Stanley Brul – Zijn schimmels en bacteriën onze vriend of vijand? 
Brengen schimmels en bacteriën ons echt alleen maar ellende? Buikgriep, stinkende schimmelkaas en hardnekkige teennagelinfecties? Stanley Brul legt ons uit dat dit niet waar is. Schimmels helpen bomen en planten groeien, de natuur heeft ze nodig om dieren te recyclen en zonder bacteriën geen windjes (die je toch ook kwijt moet). In dit college hoor je meer over de vaak onzichtbare wereld van schimmels en bacteriën. 

Zondag 15 september 2013, prof. dr. Jos van den Broek - Lopen olifanten en giraffen op naaldhakken? 
Hoe zitten de poten van olifanten en giraffen in elkaar? Hoe bewegen ze? Jos van den Broek vertelt over de verschillen en overeenkomsten tussen deze viervoeters. Elk dier heeft zijn poten immers aangepast aan zijn manier van lopen. Aan de skeletten van dieren is goed te zien of het harde renners of trage sjokkers waren. Of het lopen op naaldhakken voordelen heeft, dat hoor je in dit college!

Zondag 20 oktober 2013, ir. Mark Grutters - Kun je natuur ook maken?
Als natuur verstoord wordt om een weg aan te leggen of een gebouw neer te zetten, moet er soms ergens anders natuur gemaakt worden. Maar hebben vogels wat aan deze nestkasten, en gaan vleermuizen echt slapen in een vleermuiskast? Zijn de padden in de haven blij met hun paddenpoel? En kun je dan nog wel van natuur spreken? Mark Grutters vertelt je in dit college alles over ‘natuur’ die door mensen is gemaakt.  

Zondag 17 november 2013, dr. Jasja Dekker - Eten bevers hout? 
Het gaat nu weer goed met de bever in Nederland, maar dat is niet altijd zo geweest. In veel natte gebieden kun je knaagsporen van bevers tegenkomen. Maar wat doen ze vervolgens met al die omgeknaagde bomen? Waarom maken bevers dammen? En waarom vonden mensen in de middeleeuwen de bever een vis? Tijdens dit college vertelt Jasja Dekker je alles over deze bijzondere knaagdieren. 

Zondag 15 december 2013, Dick Mol - Zagen de mammoet en sabeltandkat er echt zo uit?
In de tekenfilms Ice Age zijn reconstructies van de mammoet en sabeltandkat de hoofdrolspelers. Maar zagen deze dieren in de ijstijd er echt zo uit? Fossiele overblijfselen kunnen helpen deze vraag op te lossen. Maar niet alleen kiezen en botten geven informatie. Mammoetexpert Dick mol, zelf expeditieleider, vertelt je hoe ook ingevroren mammoeten uit de bodem van Siberië hieraan bijdragen. 

17 februari 2013, ing. Niels de Zwarte - Drinkt een vleesmuis bloed? 

Vleermuizen griezelig? Eng? Of zelfs bloeddorstig? Niets van dat alles. Niels de Zwarte zal ons meer vertellen over deze nachtelijke fladderaars die eigenlijk heel nuttig zijn. De manier hoe de kleine diertjes toch in het pikkedonker hun weg kunnen vinden is spectaculair, dat kan zelfs een mens niet! En probeer jij maar eens uren ondersteboven te slapen. Ook dat lukt ons niet…

17 maart 2013, prof. dr Jelle Reumer - Kan een hyenadrol 10.000 jaar goed blijven?  

Ooit een versteende drol geroken? Dat er fossielen in de aardbodem zitten, dat weten we al. Maar hoe ontstaan fossielen en kan alles van een dier of plant fossiliseren? Woeste hyeana’s die mammoetvlees aten, hebben zelfs hun drollen op de bodem van de Noordzee achtergelaten. Hoe die na 10.000 jaar bij ons belanden, zal Jelle Reumer ons in geuren en kleuren vertellen…

21 april 2013, drs. Wouter Moerland - Zijn insecten aan hun plant gehecht?
Een vlinder legt eitjes op een plant. Sommige keverlarven graven gangen in bladeren, soms zelfs een heel gangenstelsel! Ook vliegen zoeken een plant op voor hun eitjes. Maar hebben insecten deze planten echt nodig? En maakt het uit wat voor plant het is? In dit college vertelt Wouter Moerland je alles over insecten, waardplanten, larven en hoe je deze kunt herkennen...

19 mei 2013, Remko Andeweg - Wat bloeit er in de straatput?
Is de stad te vol voor natuur? Geen plek voor munt, een tomatenplant of varen? Nee hoor, juist in de stad laten bloemen en planten zich op de meest gewone én meest bijzondere plekken zien. Als je er maar niet aan voorbij loopt! Remko Andeweg zal je attent maken op bloei in de stad die je vaak niet verwacht. Kan je bijvoorbeeld thee van stadse brandnetel maken?