Zoeken

BioBlitz Rotterdam: in 48 uur ruim 1300 soorten planten en dieren geteld

[25 mei 2023]  Op 21 en 22 mei ging Rotterdam de uitdaging aan: kunnen we in 48 uur 1000 verschillende soorten planten en dieren tellen? Het Natuurhistorisch organiseerde samen met het Campagneteam Nationaal Park Rotterdam de teldagen, waarbij ook diverse publieksexcursies gegeven werden. Deze manier om in heel korte tijd een gebied te inventariseren op biodiversiteit wordt een BioBlitz genoemd. Nog niet eerder was dit voor de hele stad Rotterdam opgezet. 

De BioBlitz010 overtrof alle verwachtingen: maar liefst 260 mensen gaven gehoor aan de oproep om mee te tellen. Samen registreerden zij binnen de gemeentegrenzen van Rotterdam meer dan 1300 verschillende soorten planten en dieren. Het aantal stijgt nog steeds, want sommige insecten kunnen alleen met een microscoop op naam worden gebracht en worden dus nog onderzocht. Marjolein Moeijes van Campagneteam Nationaal Park Rotterdam: “In een weekend als dit zie je hoeveel mensen verbaasd zijn en zich verwonderen over hoeveel natuur in de stad te vinden is. Rotterdam is echt de titel van Nationaal Park waard als je zie hoeveel soorten er voorkomen.”  

Ook zéér zeldzame soorten 
Niels de Zwarte, adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch en hoofd van Bureau Stadsnatuur, die zelf ook actief meetelde: “Met een BioBlitz kijken we niet alleen naar wettelijk beschermde flora en fauna, maar echt naar álle soorten in de stad. Ook als ecoloog is dat fantastisch om je in deze dagen te verdiepen in de volle breedte van de biodiversiteit.” Er is een tiental zéér zeldzame soorten waargenomen, waaronder de wolfsmelkpijlstaart, zinkboerenkers en de sierlijke schildwants.

De meest getelde groep was die van de planten (570 soorten), gevolgd door vogels (122 soorten) en nachtvlinders (101 soorten). Voor sommige soorten is mei nog net iets te vroeg in het voorjaar, zoals de sprinkhanen waarvan slechts 6 soorten werden geteld. Niels de Zwarte: “De BioBlitz is een momentopname. Het doel is niet om een dekkend beeld te geven van de totale biodiversiteit van de stad, of om de verspreiding van soorten over het gebied vast te leggen. Wel geeft het een prachtig beeld van de soortenrijkdom die in korte tijd in de havenstad kan worden aangetroffen. En het was natuurlijk fantastisch om te zien hoeveel mensen hebben meegedaan met speuren en tellen.” 

Meekijken met experts
Rotterdammers konden niet alleen meedoen door soorten op te sporen en te registreren, er waren ook door de hele stad natuurexcursies en activiteiten. Mensen konden meekijken over de schouder van experts, en zo kennismaken met de veelheid aan nachtvlinders, vogels, planten en waterdiertjes die Rotterdam rijk is. Mede dankzij de inzet van partnerorganisaties als KNNV Natuurlijk Rotterdam, de Rotterdamse Florawerkgroep en IVN Rotterdam e.o. was er twee dagen lang een vol publieksprogramma. Anne van Hazel, medewerker publiekszaken van Het Natuurhistorisch: “De excursies werden druk bezocht en enthousiast ontvangen. De Bioblitz heeft echt wat losgemaakt: deelnemers zagen opeens hoe bijzonder de natuur is die zich zo dicht bij onze voordeur bevindt. Dat is enorm belangrijk. Onbekend maakt onbemind, en ook de stadsnatuur heeft onze aandacht nodig.”

Nieuw tentoonstelling
In de nieuwe tentoonstelling 'Nationaal Park Rotterdam' laat het museum zien dat stadsnatuur niet onder doet voor de ‘klassieke natuur’ die we in onze nationale parken treffen. Dat blijkt ook uit de resultaten van deze eerste Rotterdamse BioBlitz.