Zoeken

Vacature stagiair publiekszaken - Expeditie Online

Over het museum

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (kortweg Het Natuurhistorisch) is een museum voor alle leeftijden gericht op de (stads)natuur, natuurhistorie en het geologische verleden van de regio Rotterdam en daarbuiten. Met de collectie als basis biedt het museum middels kennis en educatie, publicaties, tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten een relativerende en opvallende kijk op de altijd verbazingwekkende natuur. Het museum zet daarbij een combinatie van ernst en humor in om uiteindelijk waardering voor de natuur te kweken en het belang van biodiversiteit te benadrukken.

Als stagiair kom je terecht op onze afdeling publiekszaken. Deze afdeling houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met informatieoverdracht aan het publiek. Op deze afdeling ontwikkelen we tentoonstellingen, educatieve programma’s, en activiteiten voor bezoekers van alle leeftijden. Alles om de bezoeker op een leuke en toegankelijke manier in contact te brengen met de kennis en de collectie van Het Natuurhistorisch. Op deze afdeling hebben we plek voor een stagiair die zich bezig gaat houden met het ontsluiten van onze collectie voor het publiek in het programma Expeditie Online. Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center.


Over de stage

Tijdens je stage ga je aan de slag met Expeditie Online. De collectie van Het Natuurhistorisch is digitaal te raadplegen via onze collectiedatabase. In het digitale programma Expeditie Online wordt de collectie nog verder ontsloten voor een breed publiek. Bezoekers kunnen zelf op ontdekkingstocht gaan door in de collectie te zoeken of rond te kijken op de wereldkaart en een eigen logboek samenstellen. Ook kunnen bezoekers door de collectie geleid worden aan de hand van interactieve digitale expedities. Neem een kijkje op de website van ontwikkelaar Fabrique voor meer informatie over het programma.

Het Natuurhistorisch wil Expeditie Online inzetten om de collectie op nieuwe manieren uit te lichten. Tijdens je stage ga je aan de slag om toffe digitale expedities samen te stellen. Je denkt na over interessante onderwerpen, neust in onze collectie naar boeiende objecten en verhalen en denkt na over hoe je deze op een leuke manier aan het publiek kunt presenteren.

Daarnaast draai je natuurlijk ook mee in het reilen en zeilen van de afdeling en leer je alles over hoe Het Natuurhistorisch zich als wetenschappelijk museum inzet om via educatieve programma’s, tentoonstellingen en activiteiten mens en natuur dichter bij elkaar te brengen.

De stage is praktijkgericht en biedt veel ruimte voor eigen initiatieven en creativiteit. In overleg kunnen we verder invulling geven aan de stage, ook afhankelijk van je opleiding en leerdoelen. Expeditie Online is jouw project, dat je onder begeleiding van ons zelfstandig kunt ontwikkelen en dat ook echt voor het publiek wordt uitgerold.


Jouw taken

 • Het bedenken, schrijven en ontwikkelen van een online tentoonstelling voor Expeditie Online
 • Het bedenken van een (online) communicatiestrategie voor de online expedities van Het Natuurhistorisch
 • Praktische ondersteuning van de afdeling publiekszaken, bijvoorbeeld op het gebied van social media, het meelezen op tentoonstellingsteksten of het klaarzetten van lesmateriaal


Wie ben jij?

 • Je volgt een WO of HBO studie in een relevante studierichting (bijvoorbeeld museumstudies, Reinwardt Academie of wetenschapscommunicatie)
 • Je bent 3-4 dagen per week beschikbaar voor de duur van minimaal 4 maanden
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal; zowel schriftelijk als mondeling
 • Je kunt goed zelfstandig werken en staat open voor feedback
 • Je houdt van aanpakken
 • Je hebt affiniteit met (stads)natuur en de collectie van Het Natuurhistorisch


Wat bieden wij?

 • Een leerzame stage bij een doodleuk, maar springlevend wetenschapsmuseum
 • De mogelijkheid om mee te draaien in een hecht team op de afdeling publiekszaken en zo je netwerk uit te breiden en werkervaring op te doen op het gebied van educatie, tentoonstellingen en publieksactiviteiten in een museum
 • De kans om jouw creativiteit los te laten op een product dat echt door het museum in gebruik wordt genomen


Interesse?

Stuur je motivatie naar de afdeling publiekszaken: publiekszaken@hetnatuurhistorisch.nl of neem contact op via telefoonnummer 010 2660462.