Zoeken

Blijdorp bewijst Bokito laatste eer

In april 2023 nam Diergaarde Blijdorp afscheid van misschien wel haar beroemdste bewoner ooit. Zilverrug Bokito overleed op 25-jarige leeftijd aan hartfalen. De Rotterdamse dierentuin heeft toen direct besloten dat dit indrukwekkende en geliefde dier een waardige bestemming verdient. De imposante gorilla is dan ook ter beschikking gesteld aan de wetenschap.

Geheel in lijn met de nieuwe missie en visie van Diergaarde Blijdorp was het een simpele optelsom. Een dier dat zoveel voor de stad en de dierentuin heeft betekend, moet ook na zijn overlijden impact maken. Vandaar dat de Rotterdamse gorilla is overgedragen aan de Universiteit van Leuven in België waar hij onderwerp zal zijn van een omvangrijke studie over het bewegingsapparaat.

Gorilla in beeld
Met Bokito krijgt de wetenschap een unieke kans om een CT-scan te maken van een volwassen mannetjes gorilla. Met zijn ruim 220 kilo is dit best een uitdaging. Prof. Evie Vereecke: “Bokito is zo breed en zwaar dat hij niet in een gewone CT-scan past. We moesten dus op zoek naar een speciale scanner die ook voor paarden wordt gebruikt.” Voor het onderzoek wordt daarom samengewerkt met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Gent. In de eerste fase van het onderzoek zal een digitaal 3D-model worden gemaakt van het skelet van Bokito. Dit zal een onuitputtelijke bron van informatie vormen voor onderzoekers wereldwijd.
 

Gespierde familieman
Nadat de CT-scan is gemaakt, zullen onderzoekers het schoudergewricht van de Rotterdamse gorilla nauwkeurig onderzoeken. Dit is onderdeel van een groter onderzoeksproject waarbij de bouw en functie van de schouder bij verschillende mensapen wordt onderzocht. In tegenstelling tot notoire slingeraars en klauteraars zoals orang-oetans en gibbons, blijven gorilla’s, bonobo’s en chimpansees veel liever op de grond. Het onderzoek moet uitwijzen wat voor invloed hun manier van leven en voortbewegen heeft op spieren en gewrichten. Waar zitten de verschillen en wat kunnen we leren van de anatomie van onze nauwste verwanten? Alle afzonderlijke spieren zullen daarvoor worden gemeten, gewogen en gedocumenteerd. Ook de bewegelijkheid van elk gewricht zal worden bepaald.

Internationaal onderzoek
Naast de Belgische onderzoekers onder leiding van professor Vereecke zullen ook onderzoekers uit het buitenland aansluiten bij het onderzoek. Prof. Vereecke: “Voor de wetenschap is Bokito zó waardevol dat we zoveel mogelijk informatie willen verzamelen van dit unieke dier. Om dit mogelijk te maken, zullen we een internationaal team van onderzoekers samenstellen. Het gebeurt namelijk maar zelden dat we een gorilla kunnen bestuderen.”

Terug naar Rotterdam
Bokito zal voor altijd verweven zijn met Rotterdam. Dat is dan ook de reden dat Diergaarde Blijdorp en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gezamenlijk hebben besloten dat de zilverrug, die in 2007 ontsnapte, zal worden toegevoegd aan de collectie van het museum. Een team van preparateurs vanuit Het Natuurhistorisch is betrokken bij het onderzoek en zorgt ervoor dat de vacht en het skelet uiteindelijk in de Maasstad bewaard blijven. Om van de wereldberoemde aap geen attractie te maken, zal Bokito minimaal 10 jaar in het depot bewaard blijven en niet voor publiek en de pers te zien zijn. Zo krijgt deze bijzondere familieman en bijzonder geliefde gorilla een waardig afscheid.