Bioblitz010 - 21 mei 2025
Op woensdag 21 mei 2025 vieren we weer de Rotterdamse BioBlitz! In deze Week van de Biodiversiteit gaan we op 'soortenjacht' in de Rotterdamse stadsnatuur.
Ook dit jaar proberen we weer 1.000 verschillende soorten wilde planten en dieren in 24 uur te tellen, maar belangrijker in deze editie, is het vinden van de meer verborgen natuur en natuur dichtbij huis. Met verborgen natuur bedoelen we: soorten die in de vorige twee edities maar weinig geteld zijn, namelijk amfibieen, vissen en zogenaamde macrofauna. Deze "witte vlekken" willen we in deze editie heel graag wegwerken. Daarom geven we extra aandacht aan de natuur onder en langs het water. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die nog maar net beginnen met het inventariseren van natuur. Ook die mensen willen we graag opweg helpen door te kijken naar natuur dicht bij huis in geveltuinen, boomspiegels en op de stoep. De BioBlitz is een initiatief van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Bureau Stadsnatuur, en is samen met Nationaal Park Rotterdam verder ontwikkeld, Inmiddels doen heel veel partijen mee met dit groene, positieve initiatief. Tel je ook de Rotterdamse natuur met ons mee?
Tellen kan alleen, met een groepje of tijdens en na een excursie. Scroll helemaal naar onderen om de eerste 12 excursies/activiteiten vast te bekijken!

Geef je waarnemingen online door en doe automatisch mee!
Als je op deze dag een soort ziet en deze invoert op Waarneming.nl, draag je automatisch bij. Je kunt overal binnen de Rotterdamse gemeentegrenzen meetellen: van de Tweede Maasvlakte en Hoek van Holland helemaal tot aan Nesselande. Wel tellen alleen de wilde soorten, dus je eigen huiskat, exotische tuinplanten of de stokstaartjes uit Blijdorp kunnen helaas niet meedoen. Dus, ben jij op woensdag 21 mei 2025 in Rotterdam en zie je een pimpelmees in je tuin, herderstasje tussen de tegels, een ruisvoorn in de sloot, of een atalanta in het park, geef het door via Waarneming.nl. Tip: de ObsIdentify app helpt je om vast te stellen met wat voor plant of dier je te maken hebt, en zorgt dat de soorten die je ziet automatisch meedoen aan de Bioblitz. Samen brengen we zo de biodiversiteit van Rotterdam in beeld!

Organiseer je zelf een excursie?
Ben je van plan deze dag een specifiek gebied of een bepaalde soortgroep te gaan tellen? En vind je het leuk om andere mensen mee te nemen? Geef dan jouw excursie door via info@bureaustadsnatuur.nl. Dat klinkt misschien groot, maar als jij verstand hebt van muurplanten en je wil een uurtje deze soorten inventariseren, dan zijn er ongetwijfeld andere mensen die met je mee willen gaan. Dit is een goede manier om het groene netwerk van Rotterdam te versterken en te vergroten en ook een manier om jouw passie over te dragen. Zo kan de groep van waarnemers groeien.
Onze visie op 2025: meer aandacht voor Natuur dichtbij huis en Natuur langs en onder water
1. Natuur dichtbij huis
Wat is er mooier dan natuur te ontdekken, meteen wanneer je de voordeur uitstapt? We zijn misschien geneigd om bij natuur te denken aan het Kralingse Bos, maar ook op de stoep, in de geveltuin en in boomspiegels is er flora en fauna te vinden. Als je nog niet zo bekend bent met soorten op naam te brengen, kan dit een heel mooi begin zijn om met andere ogen naar je eigen straat te kijken! We voeren daarbij niet de aangeplante bomen of vaste planten in, maar wel de insecten die daar op af komen. Ga eens op je knieen zitten en kijk een tijdje wat er bloeit, vliegt en loopt in een boomspiegel, til eens een tegel op om te kijken wat er onder leeft, bekijk eens goed wat er over de stam van een boom kruipt en welke vogel er in zingt. Welke planten groeien in de voegen van de tegels, op een muur en wat komt er spontaan in een geveltuin op? Gemeente Rotterdam stimuleert de aanleg van geveltuinen dit onderzoek ook vanuit haar citizens science programma, vanuti de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit.
2. Natuur langs en onder water
Voor de wat meer gevorderde teller, of als je zin en tijd hebt om iets meer moeite te doen willen we meer weten van de natuur langs en onder water. In de vorige edities van de BioBlitz ontbreken heel veel soorten vissen en amfibieën namelijk. Ook de zogenaamde macrofauna (de insecten die nog wel met het blote oog of een loepje te determineren zijn, maar zonder microscoop) willen we meer aandacht geven. Daarom willen we met ecologen en samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard meer aandacht voor deze soorten, door vissen met een net tijdelijk te vangen (zonder haak en schade!), te zoeken naar kikkers, padden en salamanders en door wat watermonsters te nemen en te zoeken naar insecten, weekdieren of kreeftjes. Ook in het museum kun je langskomen om met een loepje of een binoculair te onderzoeken wat er leeft in de slootjes van het Museumpark en Het Park.

Ga mee op excursie/expeditie! Of kijk mee of doe mee met een andere activiteit!
Meer inspiratie nodig? Wil je meekijken door de ogen van experts naar alles wat er leeft in Rotterdam? Dan kan je ook één van de publieksactiviteiten bezoeken op 21 mei - samen met ecologen van Bureau Stadsnatuur en rangers van Nationaal Park Rotterdam. Er is van alles te doen in Rotterdam. Er zijn nu alvast 12 excursies gepland, maar er worden nog veel meer locaties, activiteiten of stadsnatuur-expedities toegevoegd aan het programma, blijf deze website dus in de gaten houden!
► Dinsdag 20 mei, 22:30 uur tot woensdag 22 mei 00:15 uur: Luister naar de Rotterdamse vleermuizen
We trappen de Bioblitz010 af in de nacht van 20 op 21 mei, door vleermuizen te gaan zoeken in op de Spoordijk in Spangen (verzamelpunt gemaaltje aan de Spaanse Bocht, kruising Rhijnvis Feithstraat). Ecoloog èn vleermuisexpert Niels de Zwarte heeft zijn batdetectors in de aanslag en duikt met jou het Rotterdamse nachtleven in. Wist jij dat iedere vleermuis zijn eigen geluid maakt? Wie weet hoor of zie je wel een kleine dwergvleermuis of een laatvlieger! Wil je mee? Meld je dan aan door te mailen naar publiekszaken@hetnatuurhistorisch.nl
► Dinsdag 20 mei, 22:30 uur tot woensdag 21 mei 02:00 uur: Zie wat er fladdert in het donker
Ecologen Wouter Moerland en Sander Elzerman nemen je mee in de wondere wereld van de nachtvlinders. Want wist jij dat er 38 soorten dagvlinders voorkomen in Rotterdam, maar wel meer dan 1200 soorten nachtvlinders? Tussen 22:30 en 02:00 staan Wouter en Sander in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet (exacte locatie volgt nog). Met hun witte laken lokken ze nachtvlinders waar ze je alles over kunnen vertellen. Zien we je daar?
► Woensdag 21 mei, 07:00-09:00: Trekvogels tellen in het duin
Ecoloog Garry Bakker staat met zijn telescoop en verrekijker klaar om de trekvogels te tellen in Hoek van Holland. Dit is een ideaal moment om te zien wat er vanuit het noorden langs komt vliegen. De verzamelplaats is de parkeerplaats Schelpweg. Vanaf daar is het ongeveer een kilimeter lopen, dus trek goede wandelschoenen aan en neem vooral een kijker mee!
► Woensdag 21 mei, 10:00: Libellen en dagvlinders in Hoek van Holland
Ga mee met ecologen Evelien van Doorn en Garry Bakker, op zoek naar libellen en dagvlinders langs de oevers van Hoek van Holland. Wanneer het wat warmer wordt op de dag gaan deze insecten vliegen en kun je samen genieten van dee soorten tijdens deze excursie voor liefhebbers.
► Woensdag 21 mei, 10:00: Stoepplantjes tellen!
Ga mee op plantenjacht met ecologen Salomé Rinzema en Femke Schreuder. Je hoeft niet ver van de bewoonde wereld om veel verschillende planten te zien, dus loop mee en speur naar de natuur in de voegen! Locatie wordt nog bekend gemaakt.
► Woensdag 21 mei, middag (tijd volgt nog): Getijdenpark Keilehaven
Vanuit de Urbanisten zullen Marit Janse en Matthijs Hollanders aanwezig zijn en de natuur in dit nieuwe stukje Rotterdamse natuur inventariseren.
► Woensdag 21 mei, 13:00: Onderwaternatuur Museumpark
Kom je met ecologen Sander Elzerman en Jitse Peerdeman kijk
► Woensdag 21 mei, 13:00: Voedseltuin Rotterdam
Er is al een plantjesmarkt van 10.00-13.00, kom je daarna meteen meedoen met inventariseren van de natuur in de Voedseltuin Rotterdam? Marjolein Moeijens neemt je graag mee op stap!
► Woensdag 21 mei, 15:00: Vistrap Schiebroek met Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard
Jan Pieter Kalkman vertelt je graag wat een vistrap is en waarom deze daar ligt. Mogelijk worden er ook vissen voor onderzoek gevangen, of komt er een kinderactiviteit om waterdieren en -planten te zoeken, dit wordt nog nader bekend gemaakt.
► Woensdag 21 mei, 16:00: Plantenexcursie Wolvenvallei, Kralingse Bos
Met het floristisch team Salomé Rinzema, Femke Schreuder en Evelien van Doorn kun je mee op excursie in het Kralingse Bos. Verzamelen bij de Wolvenvallei!
► Woensdag 21 mei, 20:00-22:00: Op zoek naar de Rotterdamse bever
Ecologen Mayke de Vos en Femke Schreuder gaan zoeken naar beversporen en hopelijk de bever zelf, in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet. Verzamelplak wordt nog bekend gemaakt.
► Woensdag 21 mei, 22:00-23:59: Afsluitende exursie van de BioBloitz 2025 - vleermuizen zoeken in het Visserijgriend
De laatste activiteit van de BioBlitz wordt door Evelien van Doorn en Femke Schreuder geleid. Ga je mee zoeken naar vleermuizen? Met batdetector en een warmtebeeldcamera hopen we ze te zien en te horen!
► En verder...
Er komt nog een strandexcursie aan en een paddestoelenexcursie.
Er komen nog instructiemomenten hoe je ObsIdentify kunt gebruiken,
Er komen nog excursies voor geveltuintjes, boomspiegels en stoepplantjes.
Geef je eigen excursie ook door via info@bureaustadsnatuur.nl en dan plaatsen we dit hier!