Nu te zien

Roos Holleman: Wallacea

In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace dwars door Indonesië. Acht jaar lang verzamelde hij vogels, zoogdieren en insecten voor natuurhistorische musea. En passant en los van Darwin formuleerde hij een theorie over evolutie door natuurlijke selectie. Over zijn reis publiceerde hij The Malay Archipelago, een van de mooiste reisboeken aller tijden.

Kunstenaar Roos Holleman en schrijver Alexander Reeuwijk reisden in het voetspoor van Wallace door Indonesië en bestudeerden in Engeland in de collectie van het Natural History Museum de vogelhuiden die hij bijna twee eeuwen geleden verzamelde. Reeuwijk schreef en Holleman tekende. Deze reizen hebben geleid tot een grote serie werken van Holleman - een hommage aan Wallace, The Malay Archipelago en zijn collectie vogelhuiden.

Van 1 juni t/m 6 september 2020 zijn de wanden van de Van Roonzaal in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam behangen met imposante pastels van bijeneters, baardvogels, boshoenders, paradijsvogels, jufferduiven, scharrelaars en meer Indonesische vogelpracht. Voor alle huiden geldt: door Wallace verzameld en door Holleman getekend. 

Bij de tentoonstelling Wallacea verschijnt een gelijknamig boek met alle tekeningen van Roos Holleman en tekstbijdragen van onder andere Jean-Pierre Geelen, Hein van Grouw en Alexander Reeuwijk (Noordboek, ISBN 978 90 5615 635 0).

meer lopende exposities

 

Verwacht

Vervlogen Tijden? - schilderijen van Rafael Martig

In de tentoonstelling ‘Vervlogen tijden?’ portretteert kunstenaar en bioloog Rafael Martig Nederlandse weidevogels – levensgroot en niet op een paaltje in de polder maar in een museale setting. Voor zijn olieverfschilderijen stonden grutto, kievit, kemphaan en scholekster uit de collectie van Het Natuurhistorisch model. Deze historische museumexemplaren, afkomstig uit de Zuid-Hollandse veenweiden, staan in de tentoonstelling oog in oog met hun eigen portretten. Ze stellen de bezoeker de indringende vraag ‘Hoe lang duurt het nog voordat we de Nederlandse weidevogels alleen nog in natuurhistorische musea kunnen zien? Zijn het vervlogen tijden of ondernemen we actie?’. 

'Vervlogen tijden?' duurt van 19 september t/m 29 november 2020.

alle verwachte exposities

Geweest

Erik Hijweege: New Habitat

Wereldwijd zijn meer en meer diersoorten in gevaar. Volgens de Rode Lijst van de IUCN lopen ruim 19.000 soorten risico binnen afzienbare tijd uit te sterven. De ijsvlaktes, savannes en regenwouden die van oudsher hun leefgebied vormden, worden steeds meer aangetast door de mens. Fotograaf en kunstenaar Erik Hijweege was op Borneo getuige van de illegale verwoesting van het regenwoud voor palmolieplantages. Die dramatische aanblik inspireerde hem de vernieling van natuurlijke biotopen op een creatieve manier onder de aandacht te brengen met zijn fotoserie New Habitat die het Natuurhistorisch Museum Rotterdam van 19 januari t/m 22 maart 2020 exposeerde.

Om hun voortbestaan te garanderen verplaatst Erik bedreigde dieren naar een nieuwe, veilige leefomgeving. De foto’s tonen deze nieuwe realiteit, waarin dieren zich snel hebben aangepast. De Afrikaanse olifant voelt zich thuis in de Italiaanse Dolomieten en de Rothschildgiraffe heeft zich gevestigd op IJsland. De keizerspinguïns die werden gefotografeerd op het kruiend ijs bij Hindeloopen lijken Antarctica nooit te hebben verlaten, en langs een Rotterdamse havenkade sluipt een luipaard.

alle afgelopen exposities

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.