Zoeken

Bezoekersinformatie

Ons museumgebouw (Villa Dijkzigt) staat in het Museumpark en heeft als adres Westzeedijk 345, 3015 AA Rotterdam. We zijn elke dag open, behalve op maandag; openingstijden zijn van 11.00 - 17.00 uur. Op feestdagen en in de zomervakantie (regio Midden) wijken we daarvan af en zijn wij ook op maandagen open. 

afwijkende openingstijden

route, OV en parkeren 

Adres

Westzeedijk 345 (Museumpark)

3015 AA Rotterdam

plan route

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
 

afwijkende openingstijden

Contactgegevens

010 4364222

info@hetnatuurhistorisch.nl
contactformulier

Prijzen

  • € 10,-

    volwassenen 

  • € 5,-

    kinderen 5 t/m 15 jaar, 65+ , studenten, CJP, groepen > 10 personen

  • gratis

    kinderen t/m 4 jaar, Vrienden, Museumkaart, Rotterdampas, Dordtpas, ICOM, begeleiders van bezoekers die niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen

  • gratis

    op woensdagen voor kinderen t/m 15 jaar; geldt niet voor groepen (schoolklassen, BSO, etc.)

koop online tickets

1 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Grote bek

Welk dier had de grootste bek die ooit is gevonden?

bekijk het antwoord

Een roofpotvis.
In 2008 vonden onderzoekers van de natuurhistorische musea van Rotterdam, Brussel, Parijs, Pisa en Lima in de woestijn van Peru de 12-13 miljoen jaar oude resten van een zeemonster met een schedel van ruim drie meter en een gebit met 40 reusachtige tanden. Deze Peruaanse roofpotvis kreeg de wetenschappelijke naam Livyatan melvillei. Een replica van de schedel is te zien in de tentoonstelling Oerwalvissen.

2 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Snelle vogel

Wat is de snelstvliegende vogel? 

bekijk het antwoord

De slechtvalk.
Deze snelle vogel vliegt in horizontale vlucht gemakkelijk 150 km/u en in duikvlucht schakelt het dier tig versnellingen hoger. Het record staat op 390 km/u. Eens een slechtvalk in duikvlucht zien? Het onderzoeksbureau van het museum, Bureau Stadsnatuur, houdt zich ook bezig met levende natuur en houdt al jarenlang een slechtvalkenpaartje in de gaten op het logo van het Erasmus MC. Vanaf de onderste lus van de letter E kan de slechtvalk zo naar beneden schieten om een lekker hapje, een vliegende duif bijvoorbeeld, op te pikken.

3 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Blauwe zaal

Wie is deze meneer? 

bekijk het antwoord

dr. A.B. van Deinse.
Onze ‘blauwe zaal’ is vernoemd naar dr. A.B. van Deinse (1885 - 1965) en bevat een collectie dierkundige rariteiten en resten van zeezoogdieren. De leraar biologie aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam begon met verzamelen toen hij aan het begin van WOI zeven baleinen vond van dode vinvissen die met drijvende mijnen in aanraking waren gekomen. In een halve eeuw bracht hij een indrukwekkende natuurhistorische verzameling bijeen. Na zijn dood ontving het museum een deel van zijn indrukwekkende verzameling, genoeg om een eigen zaal te vullen.

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur

Afwijkende openingstijden:
5, 24 en 31 december sluit het museum om 15.00 uur 
gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en Koningsdag 
in de zomervakantie is het museum ook op maandag open
open op tweede paasdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag

 

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Route, parkeren en OV

Route
Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is gelegen in het Museumpark en heeft als adres: Westzeedijk 345, 3015 AA  Rotterdam. Voor de locatie in Google Maps, klik hier.

Lopend vanaf het Centraal Station bereikt u het museum in 20 minuten (volg de Westersingel en de bordjes Museumpark, in zuidelijke richting). 
Tip: download onze app 'Rotterdamse stadsnatuur'; daarmee wandel je naar het museum, te beginnen bij de spreeuwen op station Rotterdam Centraal.

Parkeren
Bij het museum is geen parkeergelegenheid. Op het plein voor het museum is parkeren verboden. Maak gebruik van de Museumparkgarage die te bereiken is via de Rochussenstraat, Mathenesserlaan en Wytemaweg. Volg de borden P Museumpark (adres voor GPS: Museumpark 32, 3015 CX Rotterdam). Vanuit de Museumparkgarage is het twee minuten lopen naar het museum.
Aan de Westzeedijk (beneden) bevinden zich 2 parkeerplaatsen voor gehandicaptenparkeerkaarthouders. Vanaf hier is het minder dan 50 meter naar het museum over begaanbare verharding.

Openbaar vervoer
Tram 8 (richting Spangen) halte Kievitslaan, 1 minuut lopen.
Tram 7 (richting Willemsplein) halte Westplein, 4 minuten lopen.
Tram 20 (richting Lombardijen) / tram 23 (richting Beverwaard) / tram 25 (richting Carnisselande) – halte Leuvehaven, 7 minuten lopen.
Metrostations Eendrachtsplein of Leuvehaven, 7 minuten lopen.

Plattegrond

Vind je weg in het museum

Als je langs komt is het handig om direct je weg te vinden in ons museum. Ons pand bestaat uit twee verdiepingen en op elke zijn diverse exposities te vinden. Gebruik de plattegrond tijdens je bezoek om zeker te weten dat je niets mist.

grotere afbeelding plattegrond

Toegankelijkheid

Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Komt u met de auto? Dan is parkeren in de Museumparkgarage (Museumpark 32, 3015 CX) de beste oplossing.

Personen afzetten (bijvoorbeeld mindervalide personen) voor het museum is ook mogelijk, daarvoor kan onder de Kunsthal door gereden worden parallel aan de Westzeedijk.
Vlak voor het museum, (beneden) langs de Westzeedijk, zijn er twee parkeerplaatsen voor gehandicaptenparkeerkaarthouders. Omdat deze parkeerplaatsen zich op openbaar terrein bevinden is vooraf reserveren niet mogelijk. 

Leveranciers kunnen het museum tot aan de deur bereiken. 

 

Klik hier voor informatie over toegankelijkheid

Audiotours

Ontdek luisterend het museum

Loop met een speciaal apparaatje dat je als een telefoon aan je oor houdt langs de tentoongestelde dieren. Deze audiotour is gratis.
Er is een versie voor rond het thema Evolutie en biodiversiteit voor volwassenen en een versie voor kinderen vanaf 7 jaar die antwoord geeft op veel gestelde vragen. 

lees meer

Met de app naar het museum

Route Rotterdamse stadsnatuur

Met onze gratis app ‘Rotterdamse stadsnatuur’ ontdek je hoe de natuur zich op allerlei manieren aanpast aan de stedelijke omgeving. Maak kennis met planten en dieren die de stad als leefgebied benutten. De tour begint tussen de spreeuwen op station Rotterdam Centraal en eindigt in het Museumpark voor de deur van Het Natuurhistorisch. Daar kun je de tour met een binnenroute vervolgen.

lees meer

Een gezellig dagje uit

Ga voor of na je bezoek langs deze leuke plekjes

Een bezoekje aan Het Natuurhistorisch is extra leuk als je het combineert met andere activiteiten in de buurt. Door de centrale ligging ben je zo in een ander museum of drink je een heerlijke kop koffie in een leuk café.