Adres en openingstijden

Ons museumgebouw (Villa Dijkzigt) staat in het Museumpark en heeft als adres Westzeedijk 345, 3015 AA Rotterdam. We zijn elke dag open, behalve op maandag; openingstijden zijn van 11.00 - 17.00 uur. Op feestdagen en in de zomervakantie wijken we daarvan af: in de periode 9 juli - 21 augustus 2022 is het museum ook op maandag open.  afwijkende openingstijden

Adres

Westzeedijk 345 (Museumpark)

3015 AA Rotterdam

plan route

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
 

afwijkende openingstijden

Contactgegevens

010 4364222

info@hetnatuurhistorisch.nl
contactformulier

Prijzen

 • € 8,-

  volwassenen 

 • € 4,-

  kinderen 5 t/m 15 jaar, 65+ , studenten, CJP, groepen > 10 personen

 • gratis

  kinderen t/m 4 jaar, Vrienden, Museumkaart, Rotterdampas, Dordtpas, ICOM, begeleiders van bezoekers die niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen

 • gratis

  op woensdagen voor kinderen t/m 15 jaar; geldt niet voor groepen (schoolklassen, BSO, etc.)

koop online tickets

1 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Dolfijn

Wat zijn deze twee zwevende botjes bij de dolfijn? 

bekijk het antwoord

Bekkenbotjes.
Lang dachten wetenschappers dat deze kleine, los zwevende botjes geen functie meer hadden. Het waren vooral overblijfselen van meer dan 40 miljoen jaar geleden, toen de voorouders van dit dier op het land leefden. Na wetenschappelijk onderzoek blijkt nu de controlerende spier van de penis verbonden te zijn met deze botjes. Het biedt evolutionair voordeel bij de paring (hoe groter de botjes, hoe groter de penis, des te aantrekkelijker voor vrouwtjes). Ook vrouwtjes hebben bekkenbotjes, waarvoor deze exact dienen is echter nog niet duidelijk.

2 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Blauwe zaal

Wie is deze meneer? 

bekijk het antwoord

dr. A.B. van Deinse.
Onze ‘blauwe zaal’ is vernoemd naar dr. A.B. van Deinse (1885 - 1965) en bevat een collectie dierkundige rariteiten en resten van zeezoogdieren. De leraar biologie aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam begon met verzamelen toen hij aan het begin van WOI zeven baleinen vond van dode vinvissen die met drijvende mijnen in aanraking waren gekomen. In een halve eeuw bracht hij een indrukwekkende natuurhistorische verzameling bijeen. Na zijn dood ontving het museum een deel van zijn indrukwekkende verzameling, genoeg om een eigen zaal te vullen.

3 van 3 vragen
Weet jij het antwoord?
Icoontjes

Zijn onze icoontjes bestaande collectiestukken?

 

bekijk het antwoord

Zeker wel.
De icoontjes zijn de meest in het oog springende collectiestukken. Zo is het groene skelet van de olifant het skelet van Ramon in de Torenkamer, is het rode vogeltje een exacte weergave van de échte opgezette Dominomus en is de bekende schaamluis die het nadeel van ontbossing van de schaamstreek duidelijk maakt, ook vertegenwoordigd. Bekijk ze allemaal op de toegangsdeur van het museum. Of verdien een stickervel met deze iconen door het doen van een speurtocht!

Openingstijden

dinsdag t/m zondag 11:00 - 17:00 uur

Afwijkende openingstijden:
5, 24 en 31 december sluit het museum om 15:00 uur 
gesloten op maandagen, 25 december, 1 januari en Koningsdag 
in de zomervakantie is het museum ook op maandag open
open op tweede paasdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag

 

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Meer leuke weetjes over de natuur ontdekken?
Kom langs in ons museum!

koop online tickets

Toegankelijkheid

Het museum is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Komt u met de auto? Dan is parkeren in de Museumparkgarage (Museumpark 32, 3015 CX) de beste oplossing.

Leveranciers kunnen het museum wel tot aan de deur bereiken. 

Let op: door wegwerkzaamheden is het museum tijdelijk slechter bereikbaar met de auto/voor leveranciers. Zie hier voor meer en actuele informatie.

Personen afzetten (bijvoorbeeld mindervalide personen) voor het museum is ook mogelijk, daarvoor kan onder de Kunsthal door gereden worden parallel aan de Westzeedijk. Er zijn twee parkeerplaatsen aanwezig langs de Westzeedijk (beneden) voor minder- of invaliden met ontheffing. 

Hier staat meer informatie over toegankelijkheid.

Plattegrond

Vind je weg in het museum

Als je langs komt is het handig om direct je weg te vinden in ons museum. Ons pand bestaat uit twee verdiepingen en op elke zijn diverse exposities te vinden. Gebruik de plattegrond tijdens je bezoek om zeker te weten dat je niets mist.

grotere afbeelding plattegrond

Audiotours

Ontdek luisterend het museum

Loop met een speciaal apparaatje dat je als een telefoon aan je oor houdt langs de tentoongestelde dieren. Deze audiotour is gratis.
Er is een versie voor rond het thema Evolutie en biodiversiteit voor volwassenen en een versie voor kinderen vanaf 7 jaar die antwoord geeft op veel gestelde vragen. 

lees meer

Met de app naar het museum

Route Rotterdamse stadsnatuur

Met onze gratis app ‘Rotterdamse stadsnatuur’ ontdek je hoe de natuur zich op allerlei manieren aanpast aan de stedelijke omgeving. Maak kennis met planten en dieren die de stad als leefgebied benutten. De tour begint tussen de spreeuwen op station Rotterdam Centraal en eindigt in het Museumpark voor de deur van Het Natuurhistorisch. Daar kun je de tour met een binnenroute vervolgen.

lees meer

Een gezellig dagje uit

Ga voor of na je bezoek langs deze leuke plekjes

Een bezoekje aan Het Natuurhistorisch is extra leuk als je het combineert met andere activiteiten in de buurt. Door de centrale ligging ben je zo in een ander museum of drink je een heerlijke kop koffie in een leuk café.