Zoeken

Dode dieren met een verhaal

In de tentoonstelling 'Dode-Dieren-met-een-verhaal' exposeert Het Natuurhistorisch haar beroemdste dode dieren die laten zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen voor beide partijen kunnen zijn. Voorbeelden zijn: de Dominomus die werd doodgeschoten omdat zij 23.000 dominostenen omgooide, de Tweede Kamermuis, de meeuw die in botsing kwam met een traumahelikopter (beter bekend als de Traumameeuw), het legendarische slachtoffer van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend en de Duitse Frühstücksvleermuis. Ook de eerste in Nederland gedocumenteerde McFlurry-egel (uit 2007) staat in dit rijtje. In de tentoonstelling zijn altijd ongeveer tien Dode dieren met een verhaal te zien, in wisselende samenstelling.

Aanwinsten
In 2017 werd de eregalerij verrijkt met de Verslikvis, een pantsermeerval die operatief uit de keel van een 28-jarige man werd gevist nadat de onfortuinlijke aquariumvis - opzettelijk - levend was ingeslikt, en met de CERN-marter, de steenmarter die in november 2016 de CERN-deeltjesversneller lamlegde. In 2018 volgde de poten van de blauwe reiger die werd geroosterd en opgegeten door een dakloze bewoner van het Haagse Bos. Bijzonder is ook de IJs-ijsvogel (wie kent haar niet). De ‘Geschokte rat’ is een knaagdier dat in januari 2020 een grote stroomstoring veroorzaakte in de provincie Flevoland, en de Elastiek-ooievaar is een jonge ooievaar die door zijn ouders werd gevoerd met postbode-elastieken (en dat niet overleefde). In 2020 werd 'Vlindör' aan de collectie toegevoegd - een kleine vos die klem kwam te zitten in een spaarlamp. De Hoogspanningsmarter is een steenmarter die kortsluiting veroorzaakte en daarmee de Achterhoek verduisterde.

Tijdens de coronapandemie werden 'bijgezet' de Mondkapmeeuw - een zilvermeeuw die met haar poot verstrikt raakte in het elastiekje van een achteloos weggeworpen mondkapje, en de Brugduif - een (niet zo street wise) stadsduif die (tijdens de paring) niet oplette en door een neerdalende brug werd geplet. De laatste aanwinst is de Klapvalkrab - een Chinese wolhandkrab die in een muizenval liep en daar een van zijn scharen in achterliet (dit is eigenlijk geen dood dier, maar het verhaal is te mooi om niet te vertellen).