Tweede Kamermuis

Begin 2012 werd er een muizenplaag in het gebouw van de Tweede Kamer der Staten-Generaal bestreden. Het museum had geen Haagse muizen – laat staan parlementaire – en vroeg de autoriteiten om een paar dode exemplaren. Dat verzoek werd geweigerd omdat [citaat] ‘De Tweede Kamer ongedierte, dode beesten en ander afval niet beschikbaar stelt aan derden, ook niet voor collecties.’ Jammer, maar regels zijn regels.

Op 14 februari 2012 werd een dode muis, samen met de val die het dier nekte, anoniem thuisbezorgd bij de conservator van het museum. De schenking was verpakt in een dienstenvelop van de Tweede Kamer (model TK-9). 

De Tweede Kamermuis is een verder gezond jong vrouwtje van de huismuis. Haar maag bevatte broodresten, en ze was met pindakaas als lokmiddel gevangen in een professionele muizenval van het type Snap-E®.

[Mus musculus, jong wijfje, met val en envelop; anonieme schenking (NMR 9990-03072)]

Meer dode dieren met een verhaal 
 

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!