Zoeken

De Nestbouwers

Sinds maart 2023 zijn in Het Natuurhistorisch De Nestbouwers actief – een innoverende groep jongvolwassenen die fungeert als klankbord van het museum. Het zijn creatieve doeners die zich durven uit te spreken, de museumstaf aanvullen, en bovenal het museumpubliek verrassen en inspireren.

De Broedplaats
De Nestbouwers krijgen De Broedplaats (de voormalige Haverhorst Vestibule) tot hun beschikking als tentoonstellingsruimte waar nieuwe ideeën ontstaan en mens en natuur samenkomen in vernieuwende presentaties en activiteiten. De eerste expositie 'De Nestbouwers: Schimmels in de Spotlights’ was vanaf 8 juli 2023 te zien in De Broedplaats van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 

In deze tweede expositie, Door de ogen van, ontdek je hoe verschillende zoogdieren, vogels en insecten hun omgeving zien. De tentoonstelling is vanaf 9 december te zien. 

Doelstellingen  

  • De Nestbouwers, bestaande uit negen jongvolwassenen, dragen concreet bij aan de ontwikkeling van nieuwe publieksactiviteiten in De Broedplaats, een tentoonstellingsruimte waarin de relatie tussen natuur en mens centraal staat. 
  • De Nestbouwers en de museumstaf co-creëren tentoonstellingen in De Broedplaats. 
  • De Nestbouwers denken kritisch mee met de museumstaf en fungeren als ‘programmaraad’ op het gebied van tentoonstellingen en andere publieksactiviteiten.
  • De Nestbouwers bevorderen meerstemmigheid in het museum.
  • De Nestbouwers trekken nieuwe bezoekers en binden die aan het museum.
  • De Nestbouwers ontwikkelen (rand)programmering die de niet-traditionele museumbezoeker aanspreekt en daardoor verrassend is voor een divers, breed publiek.

Mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Mondriaan Fonds. 

De Nestbouwers 2024

Yasir
25 jaar

Hallo, mijn naam is Yasir. Ik ben 25 jaar oud en studeer technische natuurkunde aan de TU Delft. Geef mij maar een stamcel. Iets wat nog van alles kan worden.

 

Vera
20 jaar

Hoi, mijn naam is Vera! Als ik een dier zou zijn, dan was ik een otter. Ik ben vaak in het water of op het strand te vinden, waar ik graag sport, schilder of bordspelletjes speel.

Lola
24 jaar

Nieuwsgierig, bezig, flexibel. Gezellig, eigenwijs en altijd op zoek naar vernieuwing. Ik ben een bezige metselbij. Mijn naam is Lola.

Maud
22 jaar

Ik heb een stenenverzameling van een wandeling door de bergen. In mijn moestuin staan planten in mooie kleuren. Als egeltje (stekelig, opgerold en zachtaardig) ben ik daar op zoek tussen de pigmenten en het water naar alle nieuwe inspiratie voor schilderijen. 
www.maudkonings.nl

 

Raoul
25 jaar

Mijn naam is Raoul en als ik een dier was, dan was ik een kauw. Glinsterende dingetjes of interessante ideeën, ik laat zelden iets liggen als ik denk er wat mee te kunnen. Ondanks een scherpe blik en een even scherpe snavel, ben ik erg sociaal aangelegd. Ik gedij goed in zowel bossen als stedelijke omgevingen, maar het liefste ben ik uiteraard in het natuurhistorisch museum.

Finn
18 jaar

Ik ben Finn en ben 18 jaar. Veel mensen vermijden taboes zoals dood. Aasgieren trekken hier niks van aan, en gaan juist hierop af. Dat is iets wat ik niet alleen in m’n dagelijkse leven probeer te doen, maar ook wat ik in de kunst interessant vind.

Sam
24 jaar

Ik ben een zoekende, bodemwoelende regenworm. Ik maak met een doelloze vastberadenheid, samen met mijn kameraden, stiekeme tunnels onder jouw voeten. Zo eet en poep ik, en hoop ik een vruchtbare grond achter te laten waarop een volgende door kan groeien.
www.samniehorster.com

 

Fleur
25 jaar

Ik ben Fleur, 25 jaar en ben het vaakst een kolibrie. Fladderend, en altijd te veel willen doen in te weinig tijd. Maar eigenlijk streef ik ernaar om een luiaard te zijn en maximaal 38 meter af te leggen per dag.
www.fleur-moerenhout.com

 

Laila
24 jaar

Zonnig, sociaal, kaneel als kruid, kamille als thee. Graag aan het water of aan zee. Als het aan mij ligt, zie ik een lach op ieders gezicht.

De Nestbouwers 2023

Eline van Lint
28 jaar
Ilse Oudheusden
25 jaar
Lisa Bonninga
25 jaar
Mia Merbis
19 jaar
Mikolaj Stojanowicz
24 jaar
Sam Niehorster
23 jaar
Stan Bastiaansen
23 jaar
Audrey Plat
28 jaar