Onze collectie

Voor Het Natuurhistorisch is de collectie het fundament van tentoonstellingen, museumlessen, onderzoek en publicaties. De verzameling telt ongeveer 373.200 'monsters' (collectie-eenheden) waarvan de basis ruim voor de oprichting van het museum (in 1927) gelegd werd, in 1859 om precies te zijn, toen de oude Rotterdamsche Diergaarde een collectie Oost-Indische schelpen en Nederlandse vogels verwierf. Deze en andere negentiende-eeuwse verzamelingen kwamen in 1939 in bezit van Het Natuurhistorisch. De grootste aanwas zat in de insecten (vooral vlinders en kevers) en weekdieren (schelpen). Deze deelverzamelingen vormen nog steeds het grootste deel van de collectie: 85% van het aantal objecten bestaat uit geleedpotigen (insecten, spinnen, kreeftachtigen) en weekdieren. Daarnaast is een breed spectrum van het dieren- en plantenrijk in de collectie vertegenwoordigd, vooral met een regionale, maar deels ook met een wereldwijde herkomst. Het aandeel gewervelde dieren, inclusief fossiele resten en recent skeletmateriaal, bedraagt ruim 9% van de totale collectie. Het herbarium vormt 5% van de collectie. Ruim 85% van de collectie is gedigitaliseerd en toegankelijk via de database. Het Natuurhistorisch kent een actief collectiebeleid waarbij geregeld privéverzamelaars objecten of hun complete collecties schenken om te worden opgenomen in de museumcollectie. Als u overweegt natuurhistorische voorwerpen of een natuurhistorische collectie te schenken, neem dan contact op met de conservator.

meer over de collectie               collectiedatabase

Uit de collectiedatabase

zoek in de hele collectie

Mantelschelp

Australië, Geraldton

bekijk in collectiefoto's

 

Koninginnenpage

Bergen op Zoom, 1935

bekijk in collectiefoto's

 

zoek in de hele collectie

Collectiefoto's

De collectie bevindt zich grotendeels achter de schermen, opgeslagen in collectiedepots. De aantallen zijn eenvoudigweg te groot om alles te kunnen exposeren, en lang niet alles is het aanzien waard. Een groot gedeelte van de collectie in de depots is digitaal geregistreerd. Als laatste stap in de digitale registratie van de collectie worden soms foto's van de objecten gemaakt. Dat gebeurt vooral in de schelpencollectie, maar ook steeds vaker in de insecten- en andere deelcollecties. Deze foto's zijn terug te vinden in de online collectiedatabase en op een aparte pagina die vooral gericht is op de schelpencollectie.

bekijk collectiefoto's

We zijn weer open!

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Boek vooraf online een ticket met een vaste starttijd. Dat kan in onze e-ticket shop

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.