Elastiek-ooievaar

Op 15 juni 2019 viel langs de Schalkwijkse Wetering in Houten een jonge ooievaar uit het nest. De dierenambulance bracht de onfortuinlijke vogel naar de Vogelopvang Utrecht. Daar vertrouwden ze de opvallend harde en geel doorschijnende buik niet en werd het nestjong overgedragen aan de zorg van Dierenkliniek Hoograven. De dierenarts constateerde dat er geen redden meer aan was: de maag zat stampvol met postbode-elastieken. 

In het museum werd de laatste maaltijd onderzocht. De ooievaar bleek behalve met elastieken van het brede ‘postbode-type’ ook met enige dunne elastiekjes en een bruinleren polsveter gevoerd te zijn. In totaal maar liefst 490 gram. Behalve wat aarde (vermoedelijk bijvangst van de elastieken) bevatte de maag geen natuurlijk voedsel. 

Jonge ooievaars worden vaak met regenwormen gevoerd. Dat moet ook met de vogel uit Houten het geval geweest zijn, ware het niet dat zijn ouders een partijtje afgedankte elastieken voor een regenwormenbonanza hebben aangezien. Hoe en waar die elastieken in het milieu terechtgekomen zijn is onbekend. Postbode-elastieken worden behalve door postbezorgers ook thuis, op kantoor en in de bos- en tuinbouw gebruikt. 

[Ciconia ciconia, nestjong, met maaginhoud,Houten, 15 juni 2019; schenking Dierenkliniek Hoograven (NMR 9989-06147)]

Meer dode dieren met een verhaal 

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!