McFlurry-egel

Het aantal egels in Nederland is sinds 1995 gehalveerd. In 2009 eiste het autoverkeer naar schatting 135.500 egelslachtoffers.

Een minder voorkomende, maar niet minder dramatische oorzaak van egelsterfte werd gevormd door achteloos weggeworpen ijsbekers. Het gaat om bekers met een taps toelopende witte plastic kraag – u kent die lekkernij wel van een bekende hamburgerketen. Zoekend naar restjes ijs, bleven egels met hun stekels muurvast achter de kraag steken. Ze stierven dan van de honger of liepen blind het water in en verdronken. Het eerste gedocumenteerde McFlurry slachtoffer onder egels in Nederlands (Rotterdam-IJsselmonde, mei 2007) werd aan het museum geschonken.

Met name de machtige Britse egellobby heeft er voor gezorgd dat de hamburgerketen de opening in de egeldodende kraag verkleinde. Mensen die het ijsje nu eten, trekken de kraag van de beker. De eerste McFlurry duiven, die met hun kop vast zitten in de losse kraag zijn al gemeld.

[Erinaceus europaea, verdronken volwassen mannetje, Rotterdam-IJsselmonde, mei 2007; schenking Vogelklas Karel Schot (NMR 9990-02576)]

Meer dode dieren met een verhaal 

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen gesloten t/m 9 februari 2021

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Vrienden krijgen ons museumtijdschrift Straatgras thuis. Voor alle thuisblijvers is het decembernummer hier online te lezen