Zoeken

McFlurry-egel

Het aantal egels in Nederland is sinds 1995 gehalveerd. In 2009 eiste het autoverkeer naar schatting 135.500 egelslachtoffers.

Een minder voorkomende, maar niet minder dramatische oorzaak van egelsterfte werd gevormd door achteloos weggeworpen ijsbekers. Het gaat om bekers met een taps toelopende witte plastic kraag – u kent die lekkernij wel van een bekende hamburgerketen. Zoekend naar restjes ijs, bleven egels met hun stekels muurvast achter de kraag steken. Ze stierven dan van de honger of liepen blind het water in en verdronken. Het eerste gedocumenteerde McFlurry slachtoffer onder egels in Nederlands (Rotterdam-IJsselmonde, mei 2007) werd aan het museum geschonken.

Met name de machtige Britse egellobby heeft er voor gezorgd dat de hamburgerketen de opening in de egeldodende kraag verkleinde. Deze kraag werd door veel mensen van de beker getrokken, waardoor ook McFlurry duiven, die met hun kop vast zitten in de losse kraag, werden gemeld.
Ook om de hoeveelheid afval te verminderen, is in 2020 de verpakking van het ijsje een volledig kartonnen beker met vouwranden geworden, waardoor een plastic deksel niet meer nodig is.  

[Erinaceus europaea, verdronken volwassen mannetje, Rotterdam-IJsselmonde, mei 2007; schenking Vogelklas Karel Schot (NMR 9990-02576)]

Meer dode dieren met een verhaal