Mondkapmeeuw

De eerste aanwinst van 2021 voor de museumcollectie is een zilvermeeuw, gevonden en geprepareerd door honorair hoofdconservator Erwin Kompanje. Hij vond het verkeerslachtoffer op de Maasvlakte op 1 januari. Op zich is een aangereden zilvermeeuw geen bijzondere vondst, maar deze vogel was met een poot verstrikt geraakt in het elastiek van een mondkapje en vormt daarmee een dramatisch tijdsbeeld. De enorme aantallen mondkapjes die tijdens de coronapandemie in het milieu terecht komen vormen een regelrechte bedreiging voor het dierenleven.

Rondslingerende mondkapjes kunnen door vogels als nestmateriaal gebruikt worden. Ook daarin kunnen broedende vogels en hun jongen verstrikt raken.

Voor zover wij weten is deze zilvermeeuw de eerste vogel-met-mondkapje die in een museumcollectie is opgenomen. Het is een vrouwtje dat in 2019 uit het ei gekomen is. Haar laatste maaltijd was brood.

[Larus argentatus argentatus, derdejaars vrouwtje, verkeerslachtoffer, Rotterdam, Maasvlakte, 1 januari 2021; vondst en schenking E.J.O. Kompanje. (NMR 9989-172803)]

Meer dode dieren met een verhaal

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!