Mondkapmeeuw

De eerste aanwinst van 2021 voor de museumcollectie is een zilvermeeuw, gevonden en geprepareerd door honorair hoofdconservator Erwin Kompanje. Hij vond het verkeerslachtoffer op de Maasvlakte op 1 januari. Op zich is een aangereden zilvermeeuw geen bijzondere vondst, maar deze vogel was met een poot verstrikt geraakt in het elastiek van een mondkapje en vormt daarmee een dramatisch tijdsbeeld. De enorme aantallen mondkapjes die tijdens de coronapandemie in het milieu terecht komen vormen een regelrechte bedreiging voor het dierenleven.

Rondslingerende mondkapjes kunnen door vogels als nestmateriaal gebruikt worden. Ook daarin kunnen broedende vogels en hun jongen verstrikt raken.

Voor zover wij weten is deze zilvermeeuw de eerste vogel-met-mondkapje die in een museumcollectie is opgenomen. Het is een vrouwtje dat in 2019 uit het ei gekomen is. Haar laatste maaltijd was brood.

[Larus argentatus argentatus, derdejaars vrouwtje, verkeerslachtoffer, Rotterdam, Maasvlakte, 1 januari 2021; vondst en schenking E.J.O. Kompanje. (NMR 9989-172803)]

Meer dode dieren met een verhaal

Zomervakantie in Het Natuurhistorisch!


 

Vacature! Collectiebeheerder Vacature!

Ook open op maandag en allerlei extra activiteiten. Benieuwd wat en wanneer? Check het hier.