Vlindör

Het geluid van muggen en motten die knetterend tegen brandende gloeilampen aan hun eind komen is verleden tijd, maar in energiezuinige verlichting schuilt ook gevaar voor insecten.

Stephanie Schnörr, bioloog met een scherp oog, vond in haar appartement op 7-hoog een dode kleine vos, in een spaarlamp: “De lamp staat iedere avond aan als sfeerlicht. De vlinder vloog al wat dagen door mijn huis toen ik hem opeens kwijt was. Aangezien ik altijd wel een raam open heb staan, dacht ik dat hij eindelijk naar buiten was gevlogen. Maar bij het schoonmaken zag ik de vlinder in de lamp zitten. Hij is toen omgedoopt tot ‘Vlindör’ omdat hij de dood had gevonden in een Ikea-spaarlamp.”

De rechtervleugel die tussen de lampbuizen naar buiten steekt, wijst erop dat de vlinder klem kwam te zitten. Vermoedelijk is hij overdag in de spaarlamp weggekropen en ’s avonds toen de sfeerverlichting aanging door de overvloed aan licht overvallen. Hoewel spaarlampen veel minder hitte afgeven dan gloeilampen deden, moet hij langzaam aan oververhitting bezweken zijn.

[Aglais urticae in spaarlamp (Ikea - ES0903L11), Deventer, oktober 2017; schenking Stephanie Schnörr. (NMR 9968-163657)]

Meer dode dieren met een verhaal

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!