Verslikvis

Ingegeven door scenes uit het televisieprogramma Jackass ontstond bij een vriendengroep uit Vlaardingen de traditie om op verjaardagen - na de nodige hoeveelheid bier - de vissen uit het aquarium levend op te eten. Zo geschiedde ook in april 2016. De goudvissen gleden zoals altijd gladjes naar binnen maar toen die op waren, was het de beurt aan pantsermeervallen van de soort Corydoras aeneus. Door gebrek aan kennis van de morfologie en het gedrag van deze populaire aquariumvis ging het mis voor een 28-jarige hongerige man. De meerval zette, zoals gebruikelijk bij gevaar, de stekels van zijn vinnen uit en nestelde zich muurvast in de keel. Braken, doorduwen, spoelen met bier, smeren met honing en koelen met ijsjes hadden geen effect op de benarde positie van de vis. 

Snakkend naar adem zocht hij uiteindelijk medische hulp. In het Erasmus MC werd de onfortuinlijke vis met succes operatief verwijderd. De patiënt moest op de intensive care herstellen van een fikse keelinfectie. Hierover rapporteerden de behandelende medici in een vaktijdschrift voor KNO-artsen. De vis overleefde het niet. Intensivist Ben van der Hoven en klinisch-ethicus Erwin Kompanje wisten de meerval (53 mm, zonder staart) veilig te stellen voor onze museumcollectie. De visslikker gaf toestemming voor opname van de vis in deze expositie, maar wil zelf anoniem blijven: “Ik heb geen zin in gedoe met dierenactivisten”.

[Corydoras aeneus, volwassen exemplaar uit gevangenschap, staart zoekgeraakt; schenking Ben van der Hoven & Erwin Kompanje. (NMR 9979-01801)]

Meer dode dieren met een verhaal 

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!