IJs-ijsvogel krijgt plaats in expo 'Dode dieren met een verhaal'

[13 maart 2018]  De dode ijsvogel die begin maart vastvroor in het ijs in Oostzaan, en waarvan de dramatische foto wereldwijd viral ging, krijgt een plaats in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’ van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Dinsdagavond droeg de maker van de foto, de dertienjarige Christoph van Ingen, een blok ijs met daarin de ijsvogel over aan museumdirecteur Kees Moeliker. Het museum wil de fluorescerend blauwe vogel in het originele ijs exposeren, en is daarvoor op zoek naar een soort vries-vitrine. Tot die gevonden is, blijven ijsvogel en ijs achter de schermen bij -20 graden in de kadavervriezer.

Christoph en zijn vader zaagden de ijsvogel samen uit het ijs toen bleek dat souvenirjagers de wereldberoemde ijsvogel wilde meenemen. Ze bewaarden het ijsblok thuis in de vriezer. Toen Kees Moeliker dat hoorde, zag hij zijn kans schoon. Hij liet weten dat het museum de ijsvogel compleet in het ijs een tweede leven in het museum wilde geven. Dat vond de familie van Ingen een prima bestemming. Om Christoph te belonen voor zijn reddingsactie hebben de Vrienden van Het Natuurhistorisch een PlayStation beschikbaar gesteld. Het museum zelf stelt nooit iets tegenover schenkingen, behalve eeuwige roem en naamsvermelding. Voor Christoph maakten de Vrienden van het museum graag een uitzondering. Aan NRC liet Christoph weten blij met de PlayStation te zijn: „Wow, het is zelfs een Pro!”. 

We zijn weer open!

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is vanaf 29 september weer verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.