Zoeken

Snoek over gulzigheid

Op 16 oktober 2009 werd er langs de Binnenmaas bij Maasdam een snoek met een grote vis in de bek gevonden – samen ruim anderhalve meter dode vis. Het bleek een snoek van 125 centimeter met in zijn bek een snoekbaars van 78 centimeter, ingeslikt tot de achterste rugvin, waar hij vervolgens is blijven steken. Hoewel de lengte van de cilindrisch gevormde snoekbaars* niet zoveel uitmaakt, vormt zijn dikte de beperkende factor. De snoek was iets te gulzig. Obstructie van de kieuwen werd hem fataal. Het is, als snoek, een kwestie van kosten en baten: je de hele dag inspannen om kleine hap-slik-wegvissen te vangen, of in een keer een grote, waarna je dagenlang rustig in het riet kan blijven liggen. Met alle risico’s van dien.

*) hoewel de snoek een andere vissoort is dan de snoekbaars, heeft de auteur er omwille van het verhaal voor gekozen dat de snoekbaars die de snoek verschalkt, zijn moeder is. 

Auteur
Maike Meijer (Nijmegen, 1967) is actrice, cabaretier, scenarioschrijfster en televisieproducent. Ze is bij het grote publiek bekend van de absurdistische komedieserie Toren C en de Jumboreclame. Haar literaire debuut Wen er maar aan (2021) werd direct een bestseller. 

Verteller 
Silas Hukema (36 jaar) is werkcoach bij de gemeente Rotterdam. Bij gulzigheid denkt hij aan zijn vierjarige dochter: ‘Met een koekje in haar ene hand, en twee in de andere, wil ze toch nog een vierde koekje pakken.’ 

Esox lucius met snoekbaars Sander lucioperca [vloeistofpreparaat], Maasdam, Binnenmaas, 16 oktober 2009; NMR 9979-1712 en 1713