Zoeken

Struisvogel over vrije seks

Struisvogels hebben een voortplantingssysteem dat polygynandrie heet. Dat betekent dat zowel mannetjes als vrouwtjes meerdere partners hebben. De mannetjes verdedigen broedterritoria en de vrouwtjes dwalen door die gebieden waar ze paren met zo’n beetje alle mannetjes die ze tegenkomen. De vrouwtjes leggen hun eieren allemaal in één groot nest dat door een mannetje en een van de vrouwtjes wordt bebroed en verzorgd. Vaak leggen te veel vrouwtjes hun eieren in het nest. Het vrouwtje dat de leiding heeft over het nest, schopt er een deel van de eieren uit. Maar de vrouwtjes leggen meerdere groepen eieren (één groep per broedmannetje), dus de andere vrouwtjes krijgen uiteindelijk bijna allemaal de leiding over hun eigen basislegsel.

Auteur
Ernest van der Kwast (Bombay, India, 1981) is presentator, schrijver en programmamaker. In 2010 brak hij door met zijn roman Mama Tandoori, die in Nederland en Italië een bestseller werd. Daarna volgden onder meer Giovanna’s navel (2012), De ijsmakers (2015) en Ilyas (2020). Als presentator van de talkshow Rotterdam Late Night brengt hij iedere maand een ode aan een Rotterdammer. In Het Boek der Boeken (2022) zijn deze odes bijeengebracht.

Verteller 
Nadine Hellburg (50 jaar) werkt als verzorgende in de geestelijke gezondheidszorg. Ze kende de struisvogel als een dier dat de kop in het zand stak, maar bekijkt die vogel nu door een andere bril, de roze bril.

Struthio camelus [opgezet], herkomst onbekend; NMR 9989-3360