Zoeken

Turkse tortel over integratie

Vanaf het begin van de 20e eeuw denderde een expansiegolf van Turkse tortels over Europa. Het duifje breidde zijn verspreidingsgebied met succes uit vanuit de Balkanlanden en Turkije. In 1950 nestelde de soort voor het eerst in Nederland en inmiddels is de Turkse tortel een talrijke broedvogel. De uitzonderlijke reproductiecapaciteit is een verklaring van de ongekende snelheid van de uitbreiding over Noordwest-Europa: Turkse tortels kunnen vier tot vijf legsels per jaar produceren. Deze eigenschap, in combinatie met zijn voorkeur om in de buurt van menselijke bewoning te leven en een veelzijdige voedselkeuze, maakt de Turkse tortel een volledig geïntegreerde immigrant. 

Auteur 
Özcan Akyol (Deventer, 1984) is schrijver, columnist en televisiepresentator. Naast zijn literaire werk – Eus (2012), Turis/Toerist (2016) en de bloemlezing Pessimisme kun je leren! met het werk van Levi Weemoedt (2018) – is hij columnist voor het Algemeen Dagblad, regionale dagbladen, VARAgids, Nieuwe Revu en Helden. In 2017 presenteerde hij de tv-documentaire De neven van Eus. Hierna volgden meer tv-programma’s: Sterren op het doek en De Geknipte Gast.

Verteller 
Marciano Murg (35 jaar) is rapper, producer en heeft een eigen studio. Hij was bijzonder gecharmeerd door het verhaal van de Turkse tortel en vindt zijn stem goed bij dit dier passen. 

Streptopelia decaocto [opgezet], Rotterdam, 16 juni 1970; NMR 9989-914