Zoeken

Vos over voedselzekerheid

In Rotterdam werd de eerste stadsvos in 2001 gezien. De waarnemingen concentreren zich inmiddels langs de noordelijke stadsrand en in een brede groene corridor die loopt van Ommoord tot de Van Brienenoordbrug. De angst voor een plaag is ongegrond, want de stad kent een effectief reguleringsmechanisme: het verkeer. De maag van dit vrouwtje dat op 6 september 2011 langs de Kralingse Zoom verongelukte, bevatte de resten van een appel,rozenbottels, kersen op zware siroop, een broodje shoarma (met servetje) en een konijntje. Een gevarieerde, grootstedelijke voedselkeuze: fast food in combinatie met al het goede dat de stadsnatuur biedt. 

Auteur
Sanneke van Hassel (Rotterdam, 1971) is schrijver en programmamaker. Ze debuteerde in 2005 met de verhalenbundel IJsregen waarna ze twee romans schreef en vier bundels korte verhalen. De laatste is Nederzettingen (2019). Sinds 2020 is ze lid van Fixdit, een schrijverscollectief dat zich inzet voor meer diversiteit in de canon en het literaire veld.

Verteller 
Rob Noordhoek (48 jaar) is conservator bij Museum Rotterdam. Als stadskind is hij dol op natuur. De vos noemt hij een fascinerend mooi dier: ‘een heerlijk stuk natuur, maar ook van de stad, hij redt zich overal’.

Vulpes vulpes [opgezet], Rotterdam, Kralingse Zoom, 6 september 2011; NMR 9990-3074