Zoeken

Wilde eend over seksuele normen

Dierenbeschermingsorganisaties plaatsen regelmatig oproepen om eenden niet te voeren ‘omdat die woerden alleen maar hitsig worden van al dat brood’. Er was zelfs een ‘eendenleedlijn’ die je kon bellen als je getuige was van een groepsverkrachting. Dat is volstrekt onnodig. Het is natuurlijk geen prettige aanblik, zo’n gang bang waarbij een eendenvrouwtje door meerdere mannetjes wordt belaagd en daarbij kopje onder gaat. Toch is het minder dramatisch dan het lijkt. Door op het cruciale moment het zaad van meerdere woerden binnen te krijgen, verhoogt zij de kans dat haar eieren ook werkelijk bevrucht worden. Het vrouwtje bepaalt bovendien zelf welk zaad haar eieren bereikt. 

Auteur
Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 1964) schrijft voornamelijk literaire non-fictie voor kinderen, waarbij dieren vaak de hoofdrol spelen. Over haar belevenissen als vrijwilligster bij de dierenambulance Amsterdam schreef ze twee boeken. In 2021 verscheen bij de opening van het jachtseizoen In een groen knollenland. Een schotschrift tegen de jacht.

Verteller 
Kelly Katerberg (33 jaar) is manager people development. Ze houdt van lekker eten, maar de wilde eend staat niet op haar ‘dinerlijst’. Na het inspreken van de monoloog heeft ze meer sympathie gekregen voor de wilde eend. 

Anas platyrhynchos [opgezet wijfje], herkomst onbekend; Rotterdam, juni 1931; NMR 9989-1226