Zoeken

Zalm over verbondenheid

Het leefgebied van de zalm ligt in de Atlantische oceaan vanaf NoordSpanje tot de Barentszzee, in de Noordzee en de Baltische Zee en de hierop uitmondende rivieren. Voor de voortplanting zwemt de vis rivieren op – vaak precies dezelfde rivier als waar het dier zelf uit het ei kroop. De zalm is tegenwoordig een zeldzame vis in Nederland. De soort was tot in het begin van de 20e eeuw nog een zeer belangrijke soort voor de Nederlandse riviervissers. Als gevolg van riviernormalisaties, watervervuiling en overbevissing stierven de populaties van het Rijn- en Maassysteem uit. Door vast te houden aan zijn traditie van terugkeren naar dezelfde rivier, stierf de zalm lokaal uit. 

Auteur
Marjolijn van Heemstra (Amsterdam, 1981) is schrijver, dichter, theatermaker en journalist. Haar laatste boek In lichtjaren heeft niemand haast is in 2021 verkozen tot NPO Radio 1 non-fictieboek van het jaar. 
Ze maakte een podcast Als geschiedenis in je opstaat en werkt nu aan het meerjarenproject De Nacht-Wacht, waarvoor ze de waarde van de nacht en duisternis onderzoekt.

Verteller 
Oguilvio Pires (30 jaar) is sales medewerker en koestert een enorme ambitie om voice-over te worden.
De zalm tot leven brengen met zijn stem beschouwt hij als een eerste stap in die richting. 

Salmo salar [opgezet], Rotterdam, 1905; NMR 9979-1826