Zoeken

Zuidelijke boomsprinkhaan over migratie

De zuidelijke boomsprinkhaan is een van de laatste aanwinsten voor de Nederlandse sprinkhanenfauna. Voor 1990 waren alleen vindplaatsen in het Middellandse Zeegebied bekend, maar de laatste decennia heeft de soort zijn verspreidingsgebied uitgebreid, eerst vooral door passief transport (meeliften) met auto’s. In 1993 werd de eerste sprinkhaan in Vlaardingen gevonden en in 1996 zaten ze ook in Rotterdam. 
Dankzij de klimaatverandering, waardoor het in Nederland warmer werd, overleven ze hier nu prima en is de soort overal te vinden, vooral in steden, waar het sowieso warmer is dan op het platteland. 

Auteur
Elvin Post (Rotterdam, 1973) is schrijver en journalist. In 2004 won hij, als jongste winnaar tot dan toe, de Gouden Strop voor zijn debuut, de misdaadroman Groene vrijdag. Met Roomservice won hij in 2011 de Diamanten Kogel. In 2022 verscheen zijn eerste jeugdthriller Geen weg terug.

Verteller 
Cherryl Ethard (45 jaar) werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Ze besloot tweemaal in haar leven om te migreren, eerst naar Suriname en daarna weer naar Nederland. ‘Het verhaal van de sprinkhaan, dat ben ik.’

Meconema meridionale [insect op speld], Vlaardingen, 15 november 1993; NMR 9954-244