Zoeken

Zwarte kraai over xenofobie

Zwarte kraaien zijn altijd door mensen vervolgd maar hebben zich in de afgelopen veertig jaar wonderwel steeds meer in steden gevestigd. Daar weten ze hun natuurlijke vijanden (oehoes en haviken) en jagers handig te ontlopen en profiteren deze alleseters van het grote aanbod van menselijk afval en etensresten.
‘Ze vreten alles op’ is een veelgehoorde kreet wanneer kraaien ter sprake komen. Het leven in de stad is bijna te goed om waar te zijn. Maar sinds ze in de stad leven, neemt het aantal kraaien met witte vleugelveren opvallend toe. Het zijn jonge vogels die zijn grootgebracht met junkfood. Ze lopen onmisbare proteïnen mis en vliegen daardoor uit met een misvormd verenkleed. 

Auteur
Alex Boogers (Vlaardingen, 1970) is schrijver. In zijn oeuvre gaat het vaak over verschillende werelden die tegen elkaar aanbotsen en op elkaar ingrijpen. Als gedreven pleitbezorger en leesbevorderaar van de Nederlandse literatuur bezoekt hij regelmatig scholen om jongeren te inspireren. Met zijn roman Alleen met de goden (2017) kwam hij op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2016 en won hij de Boekhandelsprijs. 

Verteller 
René Boogaard (67 jaar) is gepensioneerd docent en geeft Nederlandse les in Indonesië. Na het inspreken van het verhaal, realiseerde hij zich dat de kraai zich tot de mens richt, hoe die hem behandelt en neerzet. 

Corvus corone [balg, met gestrekte vleugel], Rotterdam-IJsselmonde, 15 december 2016; NMR 9989-5092